Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grad obeležio godišnjicu proboja logora na Crvenom krstu

rssBookmark and Share

Niš 12.02.2021. Južna Srbija Info

„Logor na Crvenom krstu jeste mesto bolnog podsećanja na dane stradanja, ali je i mesto gde su naši sugrađani i rodoljubi pokazali da ne pristaju na ropstvo i ugnjetavanje i da sloboda nema cenu“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na obeležavanju godišnjice proboja logora kada je pobeglo 105 logoraša.

Grad obeležio godišnjicu proboja logora na Crvenom krstu

D"anas je ideal slobode podignut na još viši nivo, jer da bi bio slobodan, čoveku nije dovoljno samo da preseče sopstvene lance, nego mora živeti na način kojim će poštovati i slobode drugih", poručila je Dragana Sotirovski sa mesta stradanja Srba, Jevreja, Roma.

Prema rečima gradonačelnice, grad nastoji da očuva istorijsko nasleđe, a stalna postavka je važan segment rada ovog istorijskog kompleksa, mesta prkosa i ponosa na kome se novi naraštaji na pravi način upoznaju sa stradanjima za slobodu.

Polaganjem venaca, pomenom, odavanjem pošte žrtvama u logoru na Crvenom krstu, kao i maršom „Tragom logoraša“ Saveza izviđača Niša, obeležena je 79. godišnjica proboja što je tada bio jedinstven poduhvat u porobljenoj Evropi.

Vence u spomen kompleksu položile su delegacije Vojske Srbije, Grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave, gradskih opština, predstavnici jevrejske i romske zajednice, udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova, potomci.

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   Crveni Krst (logor)   Niška eparhija   Skupština grada Niša   Vojska Srbije   Memorijalni kompleks 12. februar
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima