Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Американци за неколико минута испразнили рачуне Нишлијкама

rssBookmark and Share

06.02.2014. Блиц

Непознати лопови из САД-а опљачкали су две Нишлијке са чијих су банковних рачуна за неколико минута скинули 2.200 долара.

Скример који је коришћен за пљачку
Скример који је коришћен за пљачку

Ово је први случај високотехнолошког криминала где је клијентима банака у Нишу скинут новац са рачуна из иностранства.

Заједничко за обе „жртве“ које имају рачуне у различитим банкама јесте то да су 1. фебруара користиле исти банкомат на Булевару др Зорана Ђинђића па полиција сумња да се на њему налазио „скимер“, односно уређај за крађу података са банковних картица.

Заклоните шифру прилико укуцавања

Бојан Ђурковић саветује опрез приликом подизања новца са банкомата.

-Грађани би требало да обрате пажњу да ли је нешто неуобичајено на банкомату и у случају да нешто примете да обавесте раднике обезбеђења или полицију. Подаци са картице су неупотребљиви ако се не зна ПИН код па треба заклонити тастатуру приликом куцања шифре како би се повећала сигурност. Банке би требало да обавесте полицију уколико уоче неку нерегуларност са картицама и подацима клијената, каже он.

-Првој Нишлијки су 3. фебруара почеле да пристижу поруке из банке са обавештењем да је са њеног рачуна подигнуто 1.800 долара. У 21.02 часа примила је прву поруку о подизању 100 долара, а потом на сваки минут да је подигунуто још 200, 800, 400 и 300 долара. Позвала је банку и блокирала картицу а сутрадан је сазнала да је после блокирања картице било још неколико покушаја да се подигне новац.

Она никога није овластила да подиже новац са њеног рачуна, нити је било коју картицу користила за плаћање у иностранству, каже за наш лист Бојан Ђурковић, шеф одсека за сузбијање привредног криминалитета у нишкој полицији која интензивно ради на случајевима.

Другој Нишлијки, лопови су из Америке подигли 400 долара.

Она је полицији пријавила да је 4. фебруара приметила да има мало новца на рачуну па је у својој банци сазнала да је у ноћи између 3.и 4. фебруара у четири наврата са рачуна скинуто 420 долара.

-Она је навела да је у банци добила информацију да је банкомат „хакован“ и да наводно није једина која је оштећена. Као доказ да није путовала у Америку претходног дана, приложила је и пасош на увид. Полицији су пристигле за сада само две кривичне пријаве. На овај начин је могуће скинути некоме паре са рачуна једино ако је коришћен „скимер“, или ако се провали у базу података банке. Све указује да је у питању био скимер којим су копирани подаци, јер су обе оштећене Нишлијке 1.фебруара користиле исти банкомат. Али, не искључују се ни друге могућности поготово јер је Нишлијки која је остала без 1.800 долара пре око месец и по дана банка заменила картицу јер уз обавештење да су подаци „компромитовани“ како је навела у пријави. Шта се тачно десило знаће се када по налогу тужилаштва спроведемо истрагу а по потреби ће бити контактиран и интерпол, објашњава Ђурковић.
Бојан Ђурковић

У протеклих годину дана забележено је десетак злоупотреба платних картица али је у само два случаја била у питању крађа података путем „скимера“.

Македонци куповали лажним картицама по Нишу

Полиција је пре неколико година ухапсила групу Македонаца која је у Нишу куповала технику и луксузне сатове, користећи фалсификоване картице са подацима који су „скимерима“ скинути од власника рачуна у Бразилу. Случај су интерполу пријавиле банке, када су приметиле неуобичајене трансакције Бразилаца у Нишу.

Но, до сада се није десило у Нишу да неком клијенту банке паре буду скинуте из иностранства а камо ли из Америке, што говори да је у питању добро организована група. Нишка полиција је у марту 2012.године запленила један „скимер“ на банкомату у центру града, пре него што је био употребљен.

У једној од банака наводе да клијенти бивају обештећени ако се утврди да је дошло до злоупотребе.

-Банке у Србији, као и у целом свету, суочавају се са деловањем група које се баве високотехнолошким криминалом и постављањем посебних уређаја на банкомате, захваљујући чему успевају да злоупотребе платне картице и остваре сопствену корист. Чинимо све како би заштитили своје клијенте од оваквих и сличних злоупотреба, наводе у банци чија је клијенткиња оштећена.

 

Коментара: 0


#   полиција   криминал   банке   банкомат   фалсификоване картице   кривичне пријаве   платне картице
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима