Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бивши нишки полицајци осуђени на затвор због злостављања и мучења

rssBookmark and Share

Ниш 26.01.2018. Белами портал, Јужна Србија Инфо

Милан Р. и Драган Р. осуђени су на осам односно пет месеци затвора због кривичног дела злостављања и мучења јер су 6. јуна 2007. године, када су били полицајци Полицијске испоставе Црвени Крст претукли тада двадесетједногодишњег Игора Крагића.

Фото: МУП Србије архива
Фото: МУП Србије архива

Првостепена одлука донета је по тужби коју су у име претученог Нишлије поднели адвокати Мреже одбора за људска права у Србији ЦХРИС. Оба полицајца у међувремену су  добила отказ и то Драган 29. јуна 2009. године јер је осуђен због насиља у породици и ометања службеног лица у вршењу службене дужности, а Милан 30.04.2010. године када је против њега поднета оптужница због наношења тешких телесних повреда Крагићу.

Како се наводи у пресуди, полицајци су Крагића извели из куће да би наводно обавили разговор са њим. По доласку у Полицијску испоставу Црвени Крст ударили су га по рукама и глави више од двадесет пута, а када је покушао да се заштити, наредили су му да држи писаћу машину, како не би могао да се брани док га туку.  Такође, како даље наводи суд, један од полицајаца га је ударио коленом у главу а када су схватили да му је позлило, престали су да та туку али су га присиљавали да призна извршење неког кривичног дела како би га пустили кући.  Казали су му да су га претукли јер је наводно љагао њиховог брата.

У току поступка Милан и Драган су негирали да су претукли Крагића, а ни сектор унутрашње контроле МУП –а тада није установио да су извршили кривично дело. Међутим, налази и мишљења вештака, психолога и психијатра показали су да је Крагић мучен и злостављан, а то су потврдила и тројица сведока.  У својој одлуци, Основни суд је утврдио да се радио о најтежем облику кривичног дела злостављања и мучења које су починила службена лица у вршењу службе.

Мрежа одбора за људска права поздравила је осуђујућу пресуду и нагласила да очекује да буде потврђена од стране другостепеног суда.

Посебно је охрабрујућа чињеница да је суд директно применио члан 3. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода и позвао се на праксу Европског Суда за људска права (случај Хабими против Србије). Пресуда доприноси смањењу климе некажњивости у Србији и грађанима показује да је и поред много проблема, приступ правди могућ – закључује се у саопштењу Мреже одбора за људска права.


#   Ниш   затвор   злостављање   пресуда   људска права   Основни суд   кривично дело   Милан.Р.   Драган.Р.   Игор Крагић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима