Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бомба у води Бованског језера

rssBookmark and Share

28.02.2008. Тома Тодоровић www.politika.co.yu

Бомба у води Бованског језера
Експлозивну направу, прекјуче по подне, приметили у бистрој води риболовци и алармирали полицију

На мање од пола метра од обале Бованског језера, једног од најатрактивнијих излетишта на југоистоку Србије, између Алексинца и Сокобање, у уторак касно по подне риболовци су у води приметили бомбу. Експлозивна направа откривена је у плићаку захваљујући бистрој језерској води, одмах испод регионалне саобраћајнице, између села Трубаревца и Бована. Како сазнајемо од Николе Кумановића, из Заједнице риболовачких удружења у Нишу, пецароши су одмах о догађају обавестили полицију у Сокобањи и Алексинцу, а из сокобањске станице су одмах оградили и обезбедили место где се бомба налази.

– Није нам познато ко је и због чега бомбу „кашикару” бацио у воду. Сумњамо у две ствари: да је неко кренуо у криволов и експлозивном направом намеравао да лови рибу, или да је неко из страха желео да се ослободи бомбе, бацио је у плићак и побегао – каже Кумановић.

На Бованском језеру постоји риболовачка чуварска служба, која, истиче Кумановић, веома често „чешља” цело језеро. Чамцима се стално обилазе места где се сумња да се противзаконито мрежама лови риба па рибочувари из чамаца, често, дугачким штаповима који на врху имају закачене металне куке проверавају дно језерске воде.

– То је прва опасност на коју смо помислили, јер је могло да се догоди да у контроли дна језера, када је ниво воде виши него сада, рибочувари куком закаче или дотакну експлозивну направу и активирају је. Опасност је свакако постојала и за купаче, мада је још далеко летња сезона. Јер, и на овом месту, као и дуж целе језерске обале, постоје плаже. Само неко много неодговоран могао је да баци бомбу– наводи Никола Кумановић.

Сазнајемо, такође, да ће надлежни органи да униште бомбу већ колико данас или сутра уз све мере предострожности и обезбеђења. У полицији претпостављају да је бомба, на месту где је пронађена, стајала дуже време.



#   бомба   Никола Кумановић   Летња сезона
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима