Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Криминалци фалсификовали исправе расељених Срба са КиМ у корист Албанаца, међу њима матичари, полицајац, бивши запослени на Мегатренду

rssBookmark and Share

Ниш 24.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

На територији Србије, акцијом на основу налога Јавног тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са СБПОК-ом, ухапшене су укупно 17 особа.

Криминалци фалсификовали исправе расељених Срба са КиМ у корист Албанаца, међу њима матичари, полицајац, бивши запослени на Мегатренду

Сумња да су припадали двема организованим криминалним групама које су у периоду од априла 2023. године до данас извршиле кривична дела фалсификовања исправа, злоупотребе службеног положаја и удруживања ради вршења кривичних дела.

Прва организована криминална група, коју чини шест особа, обухвата М.Н., Н.Г., В.С., Л.Р.С., С.Б. и Н.П., док другу организовану криминалну групу, коју чини 11 особа, чине Р.Б., А.Б., Б.Д, Д.Г., И.Д., З.В., М.Б., М.П., С.К., Б.Ђ. и С.К..

Према саопштењу Јавног тужилаштва за организовани криминал, постоји сумња да су ове организоване криминалне групе набављале и израђивале фалсификоване документе као што су личне карте, уговори о поклону, овлашћења и пуномоћја која су се односила на купопродају катастарских парцела на територији АП КиМ у власништву расељених лица српске националности са територије КиМ. На незаконит начин, омогућавали су Албанцима са територије АП КиМ који су заинтересовани за добијање статуса држављана Србије да пријаве пребивалиште, добију држављанство и личне исправе.

Такође, осумњичени су правили фалсификована сведочанства и дипломе о завршеном средњем, вишем и високом образовању, омогућавајући овим лицима да користе фалсификоване документе као праве. На овај начин су направили око 400 различитих исправа и приходовали незакониту имовинску корист у износу од 100.000 евра.

Међу члановима ових организованих криминалних група налазе се и два матичара, један припадник МУП-а, бивши запослени на Мегатренд универзитету и саветник запослен у Министарству просвете.

Претрага просторија на више локација је у току.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити спроведени у Јавно тужилаштво за организовани криминал, након чега ће бити саслушани.


#   Ниш   полиција   МУП РС   Косово и Метохија   Албанци   фалсификовање   злоупотреба   Мегатренд   расељена лица   СБПОК   криминална група
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима