Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Kућни притвор адвокатима

Bookmark and Share

Косовска Митровица 07.04.2014. Танјуг

Двојици адвоката из Косовске Митровице, Дејану А. Васићу и Фаруку Кореници, одређен кућни притвор због сумње да су утицали и претили сведоцима у судском поступку који је у току

Kућни притвор адвокатима

Апелациони суд у Приштини преиначио је раније решење Основног суда у Северној Митровици којим је адвокатима одређена мера забране приближавања сведоцима заменивши је мером кућног притвора.

"Оваква забрана напуштања куће дефинитвно је онемогућила адвоката Кореницу и мене да бранимо Жарка Веселиновића којег смо заступали у протеклих 10 месеци", рекао је адвокат Васић.

Васић је додао да му је овом мером онемогућена одбрана и у другим осетљивим предметима као што су случајеви Лазе Лазића, Драгољуба Делибашића, Срећка Мартиновића, Ненада Стојковића и других.

Међународни тужилац из Еулексове канцеларије за тужилаштво Паскал Персонс рекао је раније да су двојица адвоката из Митровице ухапшена због сумње да су обојица утицала, чак и претила сведоцима у судском поступку који је у току.

Хапшење адвоката крајем марта изазвало је реакције Срба на северу Косова који су чак запретили да ће "ускратитити присуство" Еулексу на северу Косова ако они не буду ослобођени.

Адвокати су одлуком Основног суда ослобођени и одређена им је мера забране приближавања сведоцима и напуштања места пребивалишта, али је одлуком Апелационог суда након жалбе адвоката и тужиоца одлука преиначена у кућни притвор.

Васић и Кореница важе за врсне професионалце, а након што их је Еулекс лишио слободе 25. марта огласила се и Адвокатска Комора Србије која је оценила да се ради о кршењу људских права.


#   Косовска Митровица   Приштина   апелациони суд   адвокатска комора   кућни притвор
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима