Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Малверзацијама са рецептима и лековима оштетили буџет за скоро 10 милиона

rssBookmark and Share

Прешево 25.10.2019. Јужна Србија Инфо

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су малверзацијама са лекарским рецептима оштетили Републички фонд за здравствено осигурање за 9,8 милиона динара.

Малверзацијама са рецептима и лековима оштетили буџет за скоро 10 милиона

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја ухапшени су здравствени радници у Дому здравља Прешево Ф.Н. (1976), А.Б. (1977) и К..А. (1964), као и пензионисани здравствени радник Р. Ј. (1952),  док се осумњиченом А.М. (1975) одгoворном лицу у једној апотеци у Прешеву, на терет ставља да је починио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Сумња се да су Ф.Н., А.Б., К.А,  као и Р.Ј. од јануара 2016. до краја 2017. године пацијентима прописивали рецепте за лекове без извештаја лекара специјалисте у количини већој од дозвољене на месечном нивоу, супротно Правилнику о листи лекова који се прописују и издају на терет средстава обавезног здравственог осигурања и Правилнику о садржају и обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији.

Осумњичени Ф.Н. је, како се сумња, са тим рецептима подизао лекове у апотекама у Прешеву и продавао их на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Такође, како се сумња, А.М. је од јануара 2016. до јула 2018. године ручно преправио 5.274 лекарска рецепта на којима је дописивао већу количину лекова него што је прописано.

Осумњиченима Ф.Н. и А.М. је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног  тужилаштва у Нишу, док су  А.Б., Р.Ј. и К.А већ приведени надлежном тужилаштву.


#   Прешево   МУП РС   рецепт   апотека   лекови   злоупотреба службеног положаја   здравствени радници   Тужилаштво за борбу против корупције   лекарски рецепт   Дом здравља Прешево
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима