Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нађен „скимер“ на банкомату 100 метара од зграде полиције

rssBookmark and Share

11.02.2014. Блиц

Нишка полиција открила је на банкомату у Улици Наде Томић „скимер“, уређај за копирање података са платних картица и тако спречила нову превару грађана. Колико су лопови дрски показује и то да је „скимер“ био постављен на банкомату који је свега 100 метара удаљен од седишта нишке полиције!

Спречена нова превара са платним картицама у Нишу
Спречена нова превара са платним картицама у Нишу

Велика акција полиције и потрага за „скимерима“, у којој су прегледани сви банкомати у Нишу уследила је након што су прошле недеље три Нишлијке пријавиле да су им из Америке преваранти подигли око 2.300 долара са банковних рачуна захваљујући подацима који ископирани на банкомату на Булевару др Зорана Ђинђића.

-Прегледали смо више десетина банкомата широм Ниша. Акција је уродила плодом на банкомату у улици Наде Томић где је нађен „скимер“. Додатним прегледом  банкомата на маски поклопца кроз који излази новац, пронашли смо електронски уређај какав до сада нисмо налазили у Нишу. Сумња се да је он коришћен за постављање камерице којом је снимана тастатура банкомата, али ће то бити  утврђено вештачењем, каже Бојан Ђурковић шеф одсека за сузбијање привредног криминалитета у нишкој полицији.

Уређај на поклопцу банкомата нправљен је од приручне електронике и састоји се од две батерије за „нокијин“ телефон, УСБ улаза и електронског уређаја, највероватније за складиштење снимака. Камера није нађена, али се не искључује могућност да је по потреби постављана.

-Ови поклопци су раније коришћени за преваре тако што су били прерађени да спрече излазак новца из банкомата. Када би грађанин ушао у банку да пријави случај,  преваранти би долазили, скидали брзо поклопац и узимали новац. Ово је први случај да се у ту маску смешта електронски уређај, највероватније за снимање и  складиштење снимака. Вештачењем одузете опреме биће утврђено да ли се у њој налазе украдени подаци са картица. Радићемо вештачење у Нишу а по потреби и уз асистенцију са колегама из службе МУП-а за високотехнолишки криминал, објашњава Ђурковић.

„Скимер“ се састоји из пластичне маске која је идентичне боје и димензија као језичак на банкомату у који се убацује картица, и сићушног електронског уређаја за копирање података који се у тај пластични део уграђује.

Сумња се да иза ове преваре стоје криминалне групе из Бугарске и Македоније, који украдене податке користе за подизање новца у иностранству.

Скида се повлачењем
"Скимер“ је мало већих димензија од језичка за убацивање платних картица и навлачи се на њега, тако да када је постављен, ако се добро не загледа, не изгледа упадљиво али се може извући једноставним повлачењем. Грађани ако посумњају могу једноставно да провере да ли се на банкомату налази скимер тако што ће повући тај део, или о томе обавестити радника обезбеђења. Такође, банкама се саветује чешће обилазак и прегледавање банкомата који су све учесталије на мети превараната, каже Ђурковић.


#   превара   банкомат
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима