Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nađen „skimer“ na bankomatu 100 metara od zgrade policije

rssBookmark and Share

11.02.2014. Blic

Niška policija otkrila je na bankomatu u Ulici Nade Tomić „skimer“, uređaj za kopiranje podataka sa platnih kartica i tako sprečila novu prevaru građana. Koliko su lopovi drski pokazuje i to da je „skimer“ bio postavljen na bankomatu koji je svega 100 metara udaljen od sedišta niške policije!

Sprečena nova prevara sa platnim karticama u Nišu
Sprečena nova prevara sa platnim karticama u Nišu

Velika akcija policije i potraga za „skimerima“, u kojoj su pregledani svi bankomati u Nišu usledila je nakon što su prošle nedelje tri Nišlijke prijavile da su im iz Amerike prevaranti podigli oko 2.300 dolara sa bankovnih računa zahvaljujući podacima koji iskopirani na bankomatu na Bulevaru dr Zorana Đinđića.

-Pregledali smo više desetina bankomata širom Niša. Akcija je urodila plodom na bankomatu u ulici Nade Tomić gde je nađen „skimer“. Dodatnim pregledom  bankomata na maski poklopca kroz koji izlazi novac, pronašli smo elektronski uređaj kakav do sada nismo nalazili u Nišu. Sumnja se da je on korišćen za postavljanje kamerice kojom je snimana tastatura bankomata, ali će to biti  utvrđeno veštačenjem, kaže Bojan Đurković šef odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u niškoj policiji.

Uređaj na poklopcu bankomata npravljen je od priručne elektronike i sastoji se od dve baterije za „nokijin“ telefon, USB ulaza i elektronskog uređaja, najverovatnije za skladištenje snimaka. Kamera nije nađena, ali se ne isključuje mogućnost da je po potrebi postavljana.

-Ovi poklopci su ranije korišćeni za prevare tako što su bili prerađeni da spreče izlazak novca iz bankomata. Kada bi građanin ušao u banku da prijavi slučaj,  prevaranti bi dolazili, skidali brzo poklopac i uzimali novac. Ovo je prvi slučaj da se u tu masku smešta elektronski uređaj, najverovatnije za snimanje i  skladištenje snimaka. Veštačenjem oduzete opreme biće utvrđeno da li se u njoj nalaze ukradeni podaci sa kartica. Radićemo veštačenje u Nišu a po potrebi i uz asistenciju sa kolegama iz službe MUP-a za visokotehnoliški kriminal, objašnjava Đurković.

„Skimer“ se sastoji iz plastične maske koja je identične boje i dimenzija kao jezičak na bankomatu u koji se ubacuje kartica, i sićušnog elektronskog uređaja za kopiranje podataka koji se u taj plastični deo ugrađuje.

Sumnja se da iza ove prevare stoje kriminalne grupe iz Bugarske i Makedonije, koji ukradene podatke koriste za podizanje novca u inostranstvu.

Skida se povlačenjem
"Skimer“ je malo većih dimenzija od jezička za ubacivanje platnih kartica i navlači se na njega, tako da kada je postavljen, ako se dobro ne zagleda, ne izgleda upadljivo ali se može izvući jednostavnim povlačenjem. Građani ako posumnjaju mogu jednostavno da provere da li se na bankomatu nalazi skimer tako što će povući taj deo, ili o tome obavestiti radnika obezbeđenja. Takođe, bankama se savetuje češće obilazak i pregledavanje bankomata koji su sve učestalije na meti prevaranata, kaže Đurković.


#   prevara   bankomat
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima