Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нестало 1,28 милиона из благајне лесковачке топлане

rssBookmark and Share

09.12.2010. Блиц

У лесковачкој топлани нестало је 1,28 милиона динара пазара како је утврдила комисија овог предузећа. У полицији, по чијем налогу је формирана комисија “Топлане”, кажу да је та комисија добро радила и да је утврђени мањак тачан, али да ће инспектори прочешљати документацију и за претходне године због сумње да је за три године из благајне нестало око пет милиона динара. Тако се, на пример, сумња да је у току 2009. године нестао пазар од три милиона, а у 2008. години око милион динара.

Нестало 1,28 милиона из благајне лесковачке топлане


Већи део документације изгорео у сумњивом пожару пре годину дана

- Према нашим подацима, комисија је тачно утврдила да је у овој години нестало 1,28 милиона динара и то је коначан износ. Међутим, због сумњи да су крађе вршене и претходних година, настављамо истрагу - каже извор “Блица” из полиције.

„Топлана“ се нашла на удару полиције после анонимне пријаве из предузећа. За две недеље саслушано је, поред руководства, двадесетак запослених, највише из књиговодства, где је, заправо, новац нестајао.

Наш извор близак истрази открива и како се пазару губио траг.

- Физичка лица и инкасанти су уплаћивали дуговања и пазар на благајни и то је уношено у компјутер. Признанице су са новцем одлазиле у благајну, али тамо су нестајале, а део новца завршавао је у приватним џеповима - објашњава наш саговорник.

Један од чланова интерне комисије, који је захтевао анонимност, каже да је крађа пазара била јавна тајна у фирми, да је, наводно, руководство упозоравано, али да нико није реаговао.

- Према нашим проценама, крађа је почела 2009. године када је нестало око милион динара, а најбоља “жетва” за лопове била је прошла година, јер је нестало око три милиона динара - прича члан комисије.

У полицији кажу да ће утврђивање стања благајне из претходне две године бити веома отежано, јер је децембра прошле године преко ноћи букнуо пожар баш у просторијама књиговодства и благајне, где су изгорели сви папири и уништена компјутерска опрема. Директор предузећа Миомир Јовановић је тада тврдио да узрок нису могле да буду покварене електроинсталације, јер је неколико месеци раније вршена комплетна замена, али је касније констатовано да су неисправне инсталације управо узрок пожара. То је био трећи пожар по реду у књиговодству “Топлане” у последњих 10 година.

- Никада нисмо поверовали у званичну верзију да је виша сила изазвала пожар - кажу извори “Блица”, који тврде да у предузећу има и других махинација, али оне за сада нису предмет полицијске истраге.

- Годинама сумњамо да се испоручују мање количине угља од уговорених, а неке информације говоре да он нестаје на путу од железничке ћелије до стоваришта у централној топлани - прича наш извор добро упућен у пословање градске фирме.

Директор Миомир Јовановић потврдио је да је пронађен мањак у благајни, али није хтео да коментарише случај. Коментаре нисмо могли да добијемо ни у кабинету градоначелника и председника Скупштине града, али ни од челника Нове Србије чији је кадар Јовановић.

- Криминал не сме да има ничију подршку. Полиција мора да одради посао без уплитања са стране, а када се открије кривац, ми ћемо предузети потребне мере - кажу извори “Блица” из градске власти.

Иначе, “Топлана” је једно од економски јачих градских предузећа, а просечне зараде износе 25.686 динара.

Кривична пријава против директора

Полиција је недавно Основном тужилаштву предала кривичну пријаву против директора “Топлане” Миомира Јовановића због злоупотребе службеног положаја. Сумња се да је мимо одлуке тендерске комисије изабрао другог добављача угља и мазута и другог превозника. Јовановић каже да зна за ту пријаву, али да он са тим нема везе, већ да је одлука ствар комисије.



#   полиција   криминал   кривична пријава   физичка лица   инсталације   електроинсталације
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима