Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обесио се јер није имао 1.000 динара за лекове

rssBookmark and Share

Житорађа 22.01.2014. Блиц

Зоран Мамутовић (65) из Житорађе обесио се пре десетак дана, јер му локална власт и Центар за социјално у тој општини нису дали 1.000 динара да би купио лекове.

Обесио се јер није имао 1.000 динара за лекове

У опроштајном писму, које је оставио породици, он тврди да је више пута тражио помоћ од надлежних институција како би са својом супругом могао да преживи, али је стално наилазио на затворена врата. Породица тврди да се у очају и због немаштине одлучио да дигне руку на себе.

- У време новогодишњих и божићних празника, локална самоуправа у Житорађи је поделила око 570.000 динара наводно најугроженијим становницима. Мој отац је неколико пута тражио да му дају бар 1.000 динара за лекове, али нико од надлежних није хтео да чује његове очајне апеле. На крају се обесио за једно дрво које је удаљено стотинак метара од куће у којој је живео. Касније смо нашли опроштајно писмо које смо предали полицији - каже син покојног Зорана Дејан Мамутовић.

Коме иде помоћ
Опроштајно писмо је прослеђено полицији и породица очекује да се истражи како се дели помоћ у општини. Сматрају да се добија по пријатељским, партијским и родбинским везама.

Он тврди да десеточлана породица Мамутовић живи у тешким финансијским и материјалним условима, да у кући немају струју већ пет година и да буквално спавају на патосу. Преживљавају и хране се мрвицама и остацима хране које пронађу на улици.

- Наша деца никада нису гледала телевизор, често трпе гладна јер немамо ни за основне намирнице, а покојни отац Зоран већ дуги низ година био је болестан и није могао без лекова. Кобног дана је обијао врата Општине, Центра за социјални рад, али нико није хтео да му помогне. Иако се читав живот мучио и знао само за глад и сиротињу. Одлучио је да се обеси - прича Дејан.

Председник општине Житорађа Горан Стојковић потврђује да је локална самоуправа пред новогодишње и божићне празнике делила одређену врсту помоћи најугроженијима и да породица Мамутовић по јасним критеријумима који су важили за све није добила помоћ.

Јео мрвице
Зоран је преживљавао сакупљајући мрвице и остаке хране које пронађе на улици

- С обзиром на то да је у више наврата добијао социјалну помоћ, одлучили смо се да га овога пута изоставимо са списка. Нажалост, ми смо сиромашна општина и немогуће је обезбедити новац у оној мери у којој је довољно да се намире основне животне потребе угрожених - каже председник Стојковић.

У општини тврде да је то породица која је добијала највише помоћи од свих других угрожених становника у Житорађи.

- Зоран је био корисник сталне социјалне помоћи, баш као и његов син и унук. Осим тога, у више наврата смо додељивали и тренутну материјалну помоћ, а због проблема са струјом општина им је купила агрегат који су они неколико дана након тога продали. Пре две године када им се запалила кућа, издвојили смо одређена средства за санацију крова, али су они и то потрошили - тврде у општини.

 


#   Житорађа   Горан Стојковић   Зоран Мамутовић   председник општине   локална самоуправа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима