Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од почетка године у породичном насиљу убијено 25 жена

rssBookmark and Share

26.11.2012. Izvor: Agencija Tanjug

У Србији је у току ове године убијено 25 жена, али охрабрује чињеница да се све више оних које су жртве одлучује да говори и пријави како насиље, тако и дискриминацију са којом се суочава, рекле су саговорнице Танјуга поводом Међународног дана елиминације насиља над женама.

Од почетка године у породичном насиљу убијено 25 жена
-Ове године убијено је 25 жена у породичном насиљу, а према истраживањима спроведеним на основу прича самих жртава насиља, још 42 жене изгубиле би живот да се нису склониле у сигурне куће, рекла је координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић.

Указујући да је циљ сигурних кућа да се жена склони из насиља, она је подсетила да су у Београду отворене три сигурне куће у којима тренутно борави 34 жена, што је мање него обично.

Према њеним речима, од маја до октобра у сигурним кућама у Београду боравило је више од 60 жена и деце, а сада се тај број смањује.

Станојевићева је истакла да жене уточиште од насиља могу да потраже и у сигурним кућама у Крагујевцу, Нишу, Смедереву, Панчеву, Новом Саду, Зрењанину и Сомбору, али и у становима у Шапцу и Ваљеву.

Она је навела да жене у сигурној кући добијају, поред крова над главом и хране, психолошку подршку, али и психотерапеутску и адвокатску помоћ.

-Важно је да жена која је жртва насиља годинама из те ситуације изађе оснажена, ојачана и свесна својих квалитета и могућности. Тек онда ће њен живот добити сасвим други смисао, рекла је Станојевићева и додала да жене које годинама трпе насиље имају низак ниво самопоштовања зато што их је неко годинама убеђивао да нису способне, да не вреде и не могу ништа.


#   жене   Весна Станојевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима