Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поплаве у Србији

rssBookmark and Share

25.05.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

На великом броју река на југу и истоку Србије прети опасност од бујичних поплава, јер се очекују нове падавине које ће бити највеће током викенда, казао је Предраг Марић.

Поплаве у Србији

Према његовим речима, у Сврљигу, где је било изливања Тимока, ситуација је боља него у среду и екипе су пумпале воду, јер су подрумске просторије биле поплављене, али људски животи нису били угрожени.Он је указао и на проблеме у Гаџином Хану, где се "сјурила вода са околних брда".

Говорећи о ситуацији у Дражевцу у околини Обреновца и Колубарском сливу, Марић је рекао да су на лице места упућене надлежне екипе и да у наредних 48 сати не прети непосредна опасност.

Марић је рекао да је најављено да ће у Србији бити падавина од 25 до 50 литара по квадратном метру, највише током викенда, и да су због тога сви регионални тимови за спасавање на води стављени у стање приправности.Он је најавио да ће у току дана највероватније они бити упућени из матичних јединица у потенцијално кризна места.

Марић је рекао да је, и поред великог броја апела, од 170 општина њих 140 урадило оперативни план одбране од поплаве и да ће после формирања Владе Србије морати много агилније да се ради у том погледу.Према његовим речима, републички штаб је после веома снежне зиме наложио чишћење канала и да је добар део општина то урадио.

Међутим, навео је он, због изборне кампање та питања су скрајнута, због цега је поново апеловао на општине да се тиме баве.

Марић је рекао да је само током јучерашњег дана због невремена испаљено 250 противградних ракета и да уколико буде настављен овакав тренд потрошње, неће бити довољно ракета, иако се очекује набавка још 1.500 ракета. Говорећи о понашању грађана у ванредним ситуацијама када има клизишта и бујица, Марић је нагласио да је превасходно важно сачувати људски живот.

Потребно је евакуисати се и позвати ватрогасну јединицу на телефон 193, а надлежне екипе учиниће све да се свакоме помогне, додао је Марић.


#   поплава
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима