Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо глумац Душан Јанићијевић

rssBookmark and Share

05.07.2011. Аutor : Stefan R

Великан југословенске и српске кинематографије Душан Јанићијевић преминуо је јутрос у 79. години, у родном Гргуру, код Блаца. Рођен је 27. априла 1932. године у Гргуру код Блаца, а глуму завршио на Позоришној академији у Београду.

Преминуо глумац Душан Јанићијевић

Рад на филму отпочео је већ као студент, насловном улогом Стојана Мутикаше у истоименом остварењу Феодора Ханжековића, за коју је добио Златну арена на првом Фестивалу југословенског филма у Пули 1954. године.

Од тада играо је у више од 500 филмова и телевизијских серија, а последњу улогу остварио је у филму Драгана Бјелогрлића "Монтевидео, Бог те видео". Готово да није било филма у којем Јанићјевић није играо, а ни награде коју није добио.

Режисери су му поверавали најчешће главне улоге, или оне до њих, од Радоша Новаковића и Здравка Велимировић до Макавејева и Јелића, Микија Стаменковића, Живојина Павловића и Горана Паскаљевића, а онда и млађи - Радош Бајић, Синиша Ковачевић, Драган Бјелогрлић...

Током шездесет година Јанићијевић је играо на многим позоришним сценама и нанизао улоге у Југословенском драмском, Народном позоришту, Атељеу 212...

Пре две седмице објављена је његова књига "Сећања", у којој је испричао свој животни и глумачки пут, а Синиша Ковачевић тим поводом написао да је био велики глумац, али и велики човек. Јанићијевић ће данас бити пребачен у Београд, а датум кремације биће накнадно објављен.

Како саyнајемо сахрана глумца обавиће се сутра на гробљу у општини Блаце а очекује се присуство многих јавних личности.


#   Драган Бјелогрлић   смрт   Радош Бајић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима