Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све ће вас ликвидирати плаћени убица из Аустрије!

rssBookmark and Share

Ниш 01.02.2013. Izvor: Večernje Novosti

Све ће вас ликвидирати плаћени убица из Аустрије!

Све ће вас ликвидирати плаћени убица из Аустрије!
Ово је последња претња која је стигла породици Стојановић из Ниша, чији је син Ђорђе Стојановић дигнут у ваздух пре неколико дана, у раним јутарњим сатима, у тренутку када је улазио у своје возило.

То у исповести за „Новости“ открива Звонко Стојановић (59), власник мењачнице „Цекин“ и отац убијеног Ђорђа.

Он страхује „да се овим убиством неће окончати агонија његове породице“ у коју су, како каже, мафијаши упали пре пет година, када се његов настрадали син први пут задужио.

- Док оплакујем сина, дрхтим и страхујем за животе осталих чланова породице. Отворено нам прете. Поручују да ћемо сви бити побијени. На основу досадашњег искуства са нишком полицијом и на основу траљаве истраге која се води након стравичног убиства мог сина Ђорђа, сумњам да ће извршиоци икада бити откривени, а још мање они који сада прете и нама. Изостала је и полицијска заштита моје породице, а ми смо приморани да наставимо да радимо.

По савету свог адвоката, ових дана припрема транскрипте снимљених разговора између његовог сина Ђорђа и оних који су га уцењивали и рекетирали:

- Ђорђе је недељу дана пре убиства већ био доставио један диск Унутрашњој контроли МУП-а, али они нису реаговали и догодило се то што се десило. Али, сви морају да знају да поседујемо доказе у дупликатима. Они упућују на то да су људи под надимцима „Буцко“, „Пеле“, „Дрда“, „Мољац“ и још неке особе из полиције, од мог сина наплаћивали 40 одсто камате месечно.

На питање, како је било могуће да се његов син толико задужује, а да он зарађује милионе преко својих мењачница и да ли је покушао да извуче свог сина из дужничког ропства, Звонко одговара:

- Тачно је. Зарађивао сам велике паре. Постоје биланси наше фирме из којих се види да мој син није имао потребе да се задужује код зеленаша.

Радили смо 363 дана у години и зарађивали милионе. Нисам ни сањао да се мој капитал прелива у руке „пријатеља“ мог сина. Када сам сазнао, пре две године, да је упао у замку зеленаша, покушао сам да га спасем.

Подигао сам кредит од 100.000 евра да врати дуг. Када је дошао и рекао да морам да му дам тих 100.000 евра био сам ван себе. Рекао је дословце да мора да нађе тај новац јер ће „да га утепају“.

Знао сам да цитира неког, јер он не употребљава тај дијалекат. Међутим, то није било довољно да се откупе сви дугови.

Они су нарастали на милионске износе и сваким сатом су се увећавали. Најцрње је што су га уцењивали тиме да ће „све испричати Звонку ако им не да паре“.

Мог сина су уцењивали са мном. Био сма спреман да све продам да му помогнем и да почнемо од нуле. Међутим, то некоме није одговарало. Желео је његову смрт и, убили су га. То не могу никако и никада да прихватим. Нисам дозволио да ико присуствује сахрани. Не треба нам ни саучешће од лицимера, који нису хтели ни прстом да мрдну и да нам помогну кад нам је помоћ била најпотребнија.

вонко Стојановић додаје да засада не може јавно да говори о свим појединостима око убиства његовог сина, али каже да ће породица инсистирати да се истина о овом злочину октрије:

- Ако нас не заштити ова држава тражићемо помоћ у иностранству - и притом открива:

- Сина сам сахранио само на основу потврде о смрти. Још увек нисам добио његову умрлицу.

Тек су у уторак од мене и супруге узели ДНК да би потврдили идентитет, пошто од мог сина ништа није остало. Иако не верујем нишкој полицији, морам да кажем да имају сва имена осумњичених и да све знају.

Зашто истрага тапка у месту, велико је питање. Да ли то значи да треба све да нас побију како би се нешто покренуло, или можда све заташкало?! Ово није наивна прича и ја осим истине немам другог начина да се заштитим. Снаја Марија је ван себе, јер је супруга једног од полицајаца претила да ће нам настрадати и унук.

*****
У ПРОТЕКЛЕ ТРИ ГОДИНЕ ПРОПАЛИ СВИ ПОКУШАЈИ ДА СЕ ИМЕНУЈЕ НАЧЕЛНИК НИШКЕ ПОЛИЦИЈЕ

ЗА ''ШЕРИФА'' НУДЕ 300.000 ЕВРА

ВАПАЈИ Нишлија и појединих политичара да се коначно именује градски „шериф“, остали су без одјека. Полицијска управа у Нишу, и после три године нема начелника, а неизвесно је када ће та фотеља бити попуњена.

И док су се политичари „усаглашавали“ око кадра који би свима био по вољи, на нишким улицама су се појавили нови крими кланови, а безбедносна ситуација у граду постајала је све гора.

Полицајац Милош Јеленковић, заменик председника Независног полицијског синдиката Србије, указује да, на пример, градска општина Медијана има 110.000 становника, а у току ноћи дежура једна полицијска патрола, са двојицом полицајаца.

- Догађало се да сам хапсим наоружане криминалце. Кад сам затражио помоћ из полицијске станице поручили су да немају кога да пошаљу - каже Јеленковић.

- Шефови одељења брину само како да се угурају у неки посланички клуб, да би уз помоћ политичких веза постали начелници.

А у кадровање за првог нишког полицајца укључио се и један градски „бос“, вођа криминалаца на југу Србије, који је понудио 300.000 евра као награду оном ко „прогура“ његовог човека за начелника ПУ Ниш.

Чак је било и покушаја преко „поверљивих“ људи да се тај план оствари, али је из Дирекције полиције стигло упозорења да тај кандидат никако не може да буде постављен за начелника ПУ Ниш, управо због његове повезаности са криминогеном средином.

У минуле две године лицитирало се са многим именима, али чим би се прочуло име налазили би му мане - каже наш извор из нишке полиције. - Као мане кандидата наводили су неодговарајућу стручну спрему, нестручност, али и тешке оптужбе у умешаност у извршење појединих кривичних дела.

Новог градског „шерифа“ у Нишу, када коначно буде именован, очекују велики послови. Један од задатака ће бити и да, како је још прошле године указао министар Ивица Дачић, испита повезаност различитих структура, па и полицијских, са криминалним организацијама.

Требало би да се провере и поједине тврдње из ПУ Ниш да су неки полицијски припадници од чланова нарко-

-клана добијали и по 500 евра месечно за информације о раду Групе за наркоманију. О свему овоме, наводно, у оперативном извештају постоји траг у ПУ Ниш, али до сада нико није реаговао.


НАРКО-КЛАН

ДО 2008. године у нишкој полицији су тврдили да је трговина наркотицима главни извор прихода овдашњих крими група, али и да се ради о мањим екипама чији су „босови“ у Прокупљу, Врању, Прешеву... Последње три године нису се огалашавали, иако је у том периоду у граду изникао нови нарко-клан.

ПРОФИТИРАЛИ

У НЕЗАВИСНОМ полицијском синдикату Србије тврде да је Ниш ипак мали град и да се у њему добро зна ко се бави криминалним активностима. Указују да је довољно да се прође централном градском улицом, па да се види ко је шта покуповао од непокретности, а онда да се испита одакле новац.


#   Ниш   Ивица Дачић   Полицијска управа   Милош Јеленковић   ПУ Ниш   Звонко Стојановић   Градска општина
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима