Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У 113. ГОДИНИ: Преминула бака Калина из Куршумлије

rssBookmark and Share

30.10.2013. Autor: Večernje Novosti

Калина Ковачевић, из куршумлијског села Жуч, најстарија жена у Топлици, а вероватно и једна од најстаријих у Србији, преминула је у среду у 113. години! Иако не знају поуздано колико је тачно имала година, јер су све матичне књиге из овог куршумлијског села за време рата 1914. године изгореле, њених пет синова и родбина тврде да је Калина преминула у 113. години.

- Уверени смо да бака има између 105 и 111 година, тако да смо одлучили да славље симболично наменимо 111. години живота наше мајке. Јер, иако у личној карти пише да је рођена 1918, тај датум је наведен јер су је због спаљене документације поново пријавили у књигу рођених ради вађења потребне документације, а сигурни смо да је наша мајка барем десетак година старија - испричао је „Новостима“ син Гвозден(67) када су пре две године баки приредили рођенданско славље.

Бака Калина је живот провела у селу Жуч, као домаћица. Имала је шест синова од којих су петорица живи. Упркос годинама, по сведочењу родбине, била је увек доброг здравља и тек пре пет година је први пут отворила здравствени картон у Дому здравља у Куршумлији.

- Моја мајка је увек била умерена у свему, никада није попила ни једну једину ракију, хранила се умерено, јела је углавном воће и поврће, док никада није била љубитељ меса - испричао је бакин син Милорад, који претпоставља да је тајна дуговечности његове мајке била у генетици, јер је и њен отац Страхиња Вучић живео 110 година, док њена рођена сестра сада има 96 година....

Бака Калина ће у четвртак бити сахрањена на сеоском гробљу у куршумлијском селу Жуч.

МИРНА И ПРАВИЧНА

ИАКО су јој пре две године први пут прославили рођендан, бака Калина је испричала да никада до тада осим крсне славе није обележавала друге датуме. После супругове смрти у 46. години наставила је да се сама стара о деци која је описују као скромну и мирну, али строгу и правичну особу.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима