Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ухапшен Прокупчанин који је зарађивао рушећи сајтове широм света

rssBookmark and Share

Прокупље 25.04.2018.

Двојица држављана Србије, која су стајала иза сајта WEBSTRESSER ухапшена су након полицијске акције због сумње да су учествовали у масовним DDoS нападима широм света, за које су узимали новац.

Ухапшен Прокупчанин који је зарађивао рушећи сајтове широм света

Припадници Министарства унутрашњих послова, СБПОК-а, Одељења за борбу против високотехнолошког криминала, у координацији са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал, учествовали су у једној од највећих међународних полицијских акција на сузбијању високотехнолошког криминала под називом "POWER OFF".

У оквиру дводневне акције, која је започета у Србији, ухапшени су Јован Мирковић (19) из Прокупља, ученик техничке школе "15. мај", као и Д.В. (21) из Руме, због постојања основа сумње да су били администратори сервиса "WEBSTRESSER".

У акцији су учествовале националне полицијске јединице за борбу против високотехнолошког криминала Холандије, Велике Британије (NCA), Хрватске, Канаде, САД (FBI), Немачке (BKA), Шпаније, Хонг Конга, Шкотске, Италије и Аустралије.

Оркестрирани напади циљали су критичне онлајн услуге које нуде банке, државне институције и полицијске снаге, као и индустрија онлајн игара на интернету.

У DDoS нападима које је омогућавао овај криминални сервис, „нападачи“ су даљински преко интернета управљали повезаним рачунарима, са циљем да усмере огромну количину интернет саобраћаја на циљане веб локације или онлајн платформе. Крајњи резултат DDoS напада био је да веб страница жртве буде или успорена до тачке неупотребљивости или потпуно оборена са мреже, чиме су корисници били лишавани основних онлајн услуга.

У претходним годинама, да би се покренуо DDoS напад, „нападач“ је морао да буде поприлично добро упућен у интернет технологију, што више није случај.  Криминалним сервисом "WEBSTRESSER", било који регистровани корисник са мало или нимало техничког знања могао је да плати одређену новчану накнаду, користећи системе плаћања путем интернета или крипто валуте, и оствари циљани напад на жељени интернет портал или сервис.

Накнаде које су биле наплаћиване кретале су се од само 15 евра месечно до 999 америчких долара за тзв. ВИП пакет, што је омогућило појединцима, који чак и немају техничко знање, да покрену разарајући DDoS напад, односно да „изнајме“ криминални сервис уз помоћ кога би нападали и обарали интернет портале и сервисе које су хтели да зауставе или им нанесу штету из различитих разлога.

Сама истрага ове међународне криминалне групе, започета је у октобру 2017. године од стране холандске националне криминалистичке јединице за високотехнолошки криминал, на основу оперативних информација добијених од НЦА из Велике Британије.

Штаб за команду и координацију дводневне акције био је постављен у седишту Еуропол-а, а акција је почела управо у Србији хапшењем М. Ј. и Д. В. Након тога, на већем броју локација широм света ухапшени су и остали администратори и чланови овог криминалног сервиса, док су сервери преко којих су изводили криминалне нападе преузети од стране полиције.

Поменути сервис је затим оборен и угашен и његова серверска инфраструктура је заплењена од стране полиција Немачке, САД и Холандије.

На сајту "webstresser.org" данас је постављена тзв. "СТОП страница", на којој је и грб МУП-а Републике Србије и других полиција које су учествовале у акцији.

Против корисника овог криминалног тржишта предузете су такође даље оперативне мере, а досадашњом истрагом нису пронађени докази о интернет порталима из Србије који су на овакав начин нападани и обарани нити о корисницима из наше земље.


#   Прокупље   Београд   полиција   МУП РС   интернет   ИТ   високотехнолошки криминал   високо технолошки криминал   СБПОК   Јован Мирковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима