Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"И ја се борим" за децу оболелу од рака (фото, видео)

rssBookmark and Share

Лесковац 15.02.2016. Танјуг, Алексиначке вести

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР организовало је данас, поводом 15. фебруара - Светског дана деце оболеле од рака, акције подршке у више од 20 градова у Србији свим малишанима који се лече од ове болести.

"И ја се борим" за децу оболелу од рака (фото, видео)

Под слоганом "И ја се борим" у Новом Саду, Зрењанину, Суботици, Руми, Бачкој Паланци, Београду, Нишу, Крагујевцу, Смедереву, Чачку, Ивањици, Шапцу, Смедеревској Паланци, Лесковцу, Пожаревцу, Ваљеву, Новом Пазару, Врању, Алексинцу, Пироту и Убу тачно у 13 часова пуштено је ка небу стотине шарених балона подршке.

Активисти и активисткиње НУРДОР-а у Алексинцу су испред просторија ОТИС-а у центру града 12 до 14 часова делили пропагандни материјал, а грађани су, као и у осталим градовим, могли да куповином балона или промотивних артикала дају свој допринос изградњи новог дечјег хемато-онтолошког одељења у Нишу.

Грађани су могли да се фотографишу са посебним фото рамовима са великим зеленим Хулковим рукавицама и да, као знак подршке, поделе фотографије на друштвеним мрежама.

Председник УО Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) Тодор Манчић рекао је за Танјуг да у Србији годишње од малигних болести оболи око 350 деце, али добро је да се проценат излечења повећава из године у годину.

Најчешће малигно обољење код деце је, према његовим речима, леукемија, а проценат успешности лечења је између 70 и 85 процената.

"И сваке године се повећава, на нашу радост. Али повећава се и број новооболеле деце. Немамо регистар на основу ког бисмо могли да закључимо како се креће обољевање и лечење деце, и то је један од циљева, да држава статистички обради те податке, да бисмо направили план", рекао је Манчић у изјави Танјугу.

Малигне болести код деце имају посебну димензију, јер погађају породицу, као примарно окружење болесног малишана у којем је неопходно пружити му љубав и адекватну негу.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је јуче да је то министарство предложило измене закона, да мајке деце оболеле од рака могу да буду неограничено уз своју децу и да примају 100 одсто зараде.

Манчић каже да је то велика ствар, за коју се НУРДОР годинама бори и додаје да се нада да ће до краја године те измене бити усвојене.

Појашњава и да се то не односи искључиво на мајку, већ на једног пратиоца детета, који би требало да има плаћено 100 одсто боловања и да буде све време уз дете, колико год да траје протокол лечења.

Он истиче и да Србија не заостаје за земљама у свету када је реч терапијама, као и да су услови лечења побољшани, што је довело и до повећања процента излечења, али истиче да постоји још простора за побољшање.

"Услови у којима се деца лече су један од кључних фактора и ми се трудимо да их побољшамо. Да што мање бораве у болницама, ако не морају, да родитељи буду уз њих", оцењује Манчић, који каже да су услови лечења деце у иностранству бољи и да се на томе још мора радити.

Окупљенима се у Алексинцу, личним искуством, обратила волонтер Наташа Стаменковић:

У име свих малишана и младих оболелеих од рака и у име нас из Националног удружења родитеља деце оболеле од рака, који се о њима бринемо већ пуних 13 година – хвала вам што сте данас са нама!

Морамо бити свесни једне тешке чињенице да сваког дана у Србији једно дете оболи од рака.

Један такав дан је пре много година дошао и за моју породицу. И после свих година, сећање на борбу која је трајала више од две године још увек је живо. Ми родитељи окупљени у НУРДОР памтимо шта нам је све недостајало, памтимо страх, неизвесност.... НУРДОР је ту да родитељима који сада лече своје дете и пролазе кроз све оно што смо ми прошли помогне у тим најтежим данима, недељама, месецима, годинама....

Од свих болести у дечјем добу и адолесценцији, рак је први узрочник смрти. Охрабрује, међутим, чињеница да је рак код деце излечив у преко 70% случајева, ако се дијагностикује на време и правовремено лечи.

Сврха овог обележавања је да се подстакне подизање друштвене свести о проблематици рака код деце, како би сви заједно подстакли унапређење квалитета лечења и опоравка и решавање системских питања као што је на пример питање боловања родитеља током лечења деце које износи минимум четири месеца. Нажалост, и даље наши родитељи не могу да буду уз своје дете до краја лечења, И оцекујемо да це надлежне установе донети позитивне одлуке по том питању.

Ове године НУРДОР отпочиње важан пројекат изградње и опремања новог дечијег хемато-онколошког одељења у Нишу. Пројекат је велики и на резултат ћемо сви бити поносни то ће бити прво педијатријско хемато-онколошко одељење по европским стандардима, једно одељење „по мери детета“ у Србији. Помоћ и подршка пријатеља нам је итекако потребна јер нам још недостаје 75.000 евра како би до краја године завршили прву фазу пројекта и ставили нови објекат под кров.

Хвала вам што сте данас овде са нама и што делите наше дубоко уверење да је брига о здрављу и животима малишана из целе Србије – заједничка мисија свих нас.

Овде смо да им кажемо да нас могу да рачунају, да смо ту за њих 365 дана у години, из године у годину. Овде смо и да се сетимо свих оних храбрих јунака који нису извојевали победу у страшној борби против рака.

Хвала вам на подршци!

Данашње акције део су кампање „И ја се борим" која за циљ има подизање свести јавности о малигним болестима код деце: Како препознати на време, како се борити и како и на који начин свако од нас може учествовати у стварању широке мреже солидарности у циљу помоћи и подршке оболелим малишанима и њиховим породицама

Активности НУРДОР-а могу се пратити путем сајта и званичне Facebook странице удружења.

Алексиначке вести


#   Лесковац   Врање   Пирот   Алексинац   рак   НУРДОР удружење   Златибор Лончар   канцер   фотографије   Светски дан деце оболеле од рака   Наташа Стаменковић
@NURDOR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима