Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И судијама извршитељи пописали рачунаре

rssBookmark and Share

Куршумлија 18.05.2016. Д.К.

Два рачунара, власништво Извршног одељења Основног суда у Нишу, биће продата на лицитацији због дуга од 214.500 динара, по основу надокнаде судских трошкова Драгану Савићу из Куршумлије

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Драган Савић је ослобођен оптужбе у кривичном поступку који се пред овим судом водио против њега.

Судски извршитељ Миљан Трајковић пописао је у понедељак судску имовину, а оглас о њеној продаји биће ускоро објављен. Међутим, како је Савић само први од укупно десет поверилаца који имају извршна решења тог истог суда о принудној наплати својих трошкова, Основном суду ће ускоро поново на врата закуцати судски извршитељи због преосталог дуга од преко милион динара.

Савићев пуномоћник, али и један од извршних поверилаца адвокат Станимир Ђурић, каже да ће наплатити дуговано макар морао да попише и столове и столице председника Основног суда Горана Спасића.

- Деветорици мојих клијената који су ослобођени од оптужбе због чега је суд дужан да им надокнади трошкове које су имали током кривичног поступка и мени лично на име заступања, Основни суд треба да плати укупно 1.200.000 динара. Закон предвиђа да ова потраживања могу да се наплате из буџетских средстава Високог савета судства Републике Србије или продајом покретних или непокретних ствари судова. Ја сам најпре покушао да дуг наплатим преко судског рачуна, али се нишки Основни суд огласио ненадлежним да поступи по извршној одлуци већ је предмет уступио Првом основном суду у Београду, с обзиром на то да је крајњи дужник Република Србија. Пошто нисам успео ни после пет месеци да на овај начин дођем до свог и новца својих клијената одлучио сам да дуг наплатим пописом ствари, односно рачунара и то баш оних извршних судија који су се огласили ненадлежним и послали ме у Београд. Сад су остали без два рачунара а ускоро ће и без друге имовине, па и оне која се налази у канцеларији председника Основног суда – најављује Ђурић.

Суд без коментара
Председник Основног суда Горан Спасић није желео да коментарише догађаје у овој правосудној установи. Како нам је речено, портпаролка Основог суда је на годишњем одмору а председник суда не може да говори о овом случају.

Он додаје да ће већ следеће недеље пописани рачунари отићи на добош.

- Ту се нећемо зауставити, него ћемо наставити са продајом судске имовине док све не наплатимо. Напомињем да се принудним извршењем увећавају судски дугови за трошкове извршитеља и трошкове лицитације. Наиме, могуће је да ти рачунари не буду продати на првој, због чега ће морати да се организује више лицитација, а то ће додатно увећавати дугове суда – каже Ђурић и наставља :

- Судови имају огромне дугове и према странкама и према адвокатима. Уколико будемо одлучили да их принудно наплатимо, гарантујем да ће судови у Србији остати и без квака на вратима .

Народне новине


#   Куршумлија   попис   суд   извршитељи   судије   Горан Спасић   Драган Савић   Миљан Трајковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима