Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Интерпол стиже у Прешево

rssBookmark and Share

Прешево 29.09.2015. РТС, Бета

На граничном прелазу између Србије и Македоније Прешево–Табановци до 7. октобра се спроводи међународна оперативна полицијска акција за откривање трговине људима током избегличке кризе.

Интерпол стиже у Прешево

Уз полицајце из Србије, у акцији "Коштана 2015" учествује и 18 полицајаца из Аустрије, Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Албаније, као и уз Европола, речено је у Полицијској управи у Врању, преноси Бета.

"Полицијска акција 'Коштана 2015' није фокусирана на мигранте, већ на сузбијање криминалитета и криминалних радњи којима се зарађује велики новац од миграција и избеглица. Постоји и безбедносни ризик јер у току миграција имамо избеглице, класичне економске мигранте, али и криминалце и терористе", казао је директор Канцеларије женевског Центра за безбедност, развој и владавину права (ДЦАФ) у Љубљани Антон Травнер на конференцији за новинаре у Врању.

У операцији учествују полиције седам земаља у оквиру програма прекограничне сарадње на основу споразума који су министри полиције земаља учесница потписали 2012. године.

Представник Европола Рајнер Шпенглер рекао је да Европол очекује да ће полиције земаља које учествују у акцији појачати размену информација како би добили нове трагове ради сузбијања криминалних група које кријумчаре мигранте.

"Ми као полицијска агенција нисмо фокусирани на мигранте већ на сузбијање организованог криминала", рекао је Рајнер.

Заједничка акција полиција седам земаља организована је на делу "зелене границе" Србије и Македоније, код граничног прелаза Прешево–Табановце, куда избеглице са Блиског истока преко Македоније улазе у Србију.

 


#   полиција   Прешево   избеглице   МУП РС   Миленко Божовић     мигранти   Интерпол   Табановце   Акција Коштана 2015   Управа граничне полиције   Миленко Вукадиновић   ДКАФ   полицијска акција
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима