Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Испраћена седма ротација мировњака у Либан

rssBookmark and Share

29.11.2015.

У нишкој касарни „Књаз Михаило“ данас је одржана свечаност поводом испрађаја контигента Војске Србије у мисију Уједињених нација УНИФИЛ у Либану.

Испраћена седма ротација мировњака у Либан

Свечаности су присуствовали министар одбране Републике Србије Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић, начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић, градоначелник Ниша Зоран Перишић, председници нишких градских општина, представници верских заједница, као и чланови породица и пријатељи будућих мировњака.

Министар одбране Братислав Гашић је командиру пешадијске чете капетану Бошку Васиљевићу и командиру вода за заштиту снага поручник Ђорђу Околићу уручио државне заставе Републике Србије, а они су обећали да ће часно и одговорно извршавати све додељене задатке у складу са мандатом мисије и да ће достојанствено представљати Војску Србије и Републику Србију.

Министар одбране је будућим мировњацима пожелео срећан пут, војничку срећу и успешно извршавање задатака у мултинационалној операцији у Либану подсећајући их да заједнички рад у мултинационалним операцијама значи бити равноправни партнер у доприносу поштовања међународног права.

- Учешћем у мисијама представљамо нашу војску и домовину и јачамо међународну позицију Републике Србије. Упознајте и поштујте културу и обичаје других, а својим делима покажите какви људи живе у Србији и зашто је српски војник цењен свуда у свету. Преносите поруке мира и пријатељства у свим ситуацијама и свим људима са којима дођете у контакт. Ваш задатак неће бити лак, јер рад у међународном окружењу, далеко од својих породица, значи доста одрицања и пожртвовања. Тражим од вас да своје дужности извршавате часно, поштено и одговорно, уз максимално залагање. Ви морате да представите Војску Србије на начин који јој доликује, рекао је министар Гашић истичући да су наши војници у мировним мисијама до сада оцењивани са највишим оценама, о чему најбоље сведоче признања највишљих представника УН и држава партнера са којима су непосредно извршавали задатке.

Министар је истакао да од ове ротације мировњака очекује да настави истим путем и да се врате са још бољим резултатима,богатији за бројна искуства, која ће, као и њихови претходници по повратку у јединице поделити са својим колегама.

- Српски војник је честит, добро обучен и може да одговори и најкомплекснијим задацима. Република Србија ће још једном потврдити да је привржена идејама и циљевима УН, часно и поштено извршавајући задатке, који су нам додељени у циљу очувања мира у целом свету, закључио је министар одбране поручивши родитељима, супружницима и родбини мировњака да буду поносни на наше чуваре мира.

Командир чете капетан Бошко Васиљевић истиче да су припадници чете спремни да изврше све задатке у седмој ротацији Војске Србије у мировној операцији УН УНИФИЛ у Либану, истичући да су ранија искуства уградили у систем обуке, тако да је чета у потпуности оспособљена и мотивисана за извршавање задатака.

Командир вода потпоручник Бојан Максимовић изузетно је задовољан стањем обучености и одабраним људством и уверава да ће његова јединица све задатеке у мисији извршпити беспрекорно.

У Републику Либан сутра ће кренути 175 припадника пешадијске чете и вода за заштиту снага из састава Треће бригаде Копнене Војске, штабни официри и припадници елемента за националну подршку на одговорне дужности у сектору „Исток“, а међу њима се налази и девет припадница женског пола, од којих је једна на официрској дужности.

Пешадијска чета, којом командује капетан Бошко Васиљевић, извршаваће задатке као самостална јединица у саставу шпанског контигента, док ће вод за заштиту снага, предвођен поручником Ђорђем Околићем, деловати у оквиру италијанског контигента.

Министарство одбране

Коментара: 0


#   Братислав Гашић   УН   Александар Цветковић   Небојша Вукадиновић   Зоран Перишић   војска   Министарство одбране   Љубиша Диковић   Милосав Симовић   касарна Књаз Михаило   мировне снаге   испраћај   Либан   Милисав Симовић
@ProfdrPerisic @mo_i_vs @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима