Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Једно возило на 92 села: Хитна помоћ слетела у јаругу, болесна жена превезена трактором!

rssBookmark and Share

Прокупље 21.10.2014. Бета, ЈужнаСрбија.Инфо

Теренско санитетско возило Хитне службе из Куршумлије упало је током протекле ноћи у јаругу испуњену водом на путу до тешко оболеле пацијенткиње.

Једно возило на 92 села: Хитна помоћ слетела у јаругу, болесна жена превезена трактором!

Троје здравствених радника успело је да изађе из возила, а пацијенткиња је на тракторској приколици транспортована једним делом пута, а затим је збринута у куршумлијској болници, рекла је начелница Хитне службе куршумлијског Дома здравља др. Невена Вучковић.

Санитетско возило упутило се у планинско село Љуша, одакле је пацијенткиња затражила хитну лекарску помоћ.

Село је удаљено од града 20 километра, а пут је остећен због обилних киша.

"Неколико сати смо стајали и чекали помоћ усред шуме, на планини. Неизвесност је била дуга, ми смо чекали помоћ а тешко оболела пацијенткиња нас", рекла је др. Невена Вуцковић, начелница Хитне медицинске помоћи куршумлијског Дома здравља која је била у екипи која се запутила у село.

Пошто у близини нико не живи, у помоћ су притекли грађани Куршумлије и трактором извукли возило Хитне помоћи.

Лекари су пацијенткињи указали помоћ на лицу места, а затим је пребачена у куршумлијску болницу.

Директорка Дома здравља у Куршумлији др. Уранија Петровић рекла је да то није први пут да се здравствени радници нађу у таквој ситуацији, јер Дом здравља нема довољан број санитетских возила нити довољно запослених у Хитној служби.

"Пошто имамо 92 села на територији општине Куршумлија, од којих је већина на планинским подручјима и веома удаљена, а само једно санитетско теренско возило, није ни чудо да се здравствени радници често нађу у оваквој ситуацији", рекла је Уранија Петровић.

Здравствено стање пацијенткиње, осигуранице београдског завода, стабилно је и она се опоравља у куршумлијској болници.

 

Министе помози!

Да је Дому здравља у Куршумлији неопходна помоћ ресорног министартва говори и алармантан податак да у Хитној медицинској служби у Куршумлији у ноћној смени ради само по један возач и самим тим по једно санитетско возило. Често једино возило оде за Прокупље па су болесници који позову Хитну помоћ буквано препуштени сами себи на милост и не милост.

- Никада се не зна коме може да затреба Хитна медицинска помоћ током ноћи, то могу бити и деца па су и они уколико је возило морало хитно да превезе болесника у прокачку болницу угрожени, кажу у куршумлијском Дому здравља.

 


#   Прокупље   Куршумлија   Уранија Петровић   Дом здравља   Хитна помоћ   слетање   Невена Вучковић   санитет   здравствени радници
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима