Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jedno vozilo na 92 sela: Hitna pomoć sletela u jarugu, bolesna žena prevezena traktorom!

rssBookmark and Share

Prokuplje 21.10.2014. Beta, JužnaSrbija.Info

Terensko sanitetsko vozilo Hitne službe iz Kuršumlije upalo je tokom protekle noći u jarugu ispunjenu vodom na putu do teško obolele pacijentkinje.

Jedno vozilo na 92 sela: Hitna pomoć sletela u jarugu, bolesna žena prevezena traktorom!

Troje zdravstvenih radnika uspelo je da izađe iz vozila, a pacijentkinja je na traktorskoj prikolici transportovana jednim delom puta, a zatim je zbrinuta u kuršumlijskoj bolnici, rekla je načelnica Hitne službe kuršumlijskog Doma zdravlja dr. Nevena Vučković.

Sanitetsko vozilo uputilo se u planinsko selo Ljuša, odakle je pacijentkinja zatražila hitnu lekarsku pomoć.

Selo je udaljeno od grada 20 kilometra, a put je ostećen zbog obilnih kiša.

"Nekoliko sati smo stajali i čekali pomoć usred šume, na planini. Neizvesnost je bila duga, mi smo čekali pomoć a teško obolela pacijentkinja nas", rekla je dr. Nevena Vucković, načelnica Hitne medicinske pomoći kuršumlijskog Doma zdravlja koja je bila u ekipi koja se zaputila u selo.

Pošto u blizini niko ne živi, u pomoć su pritekli građani Kuršumlije i traktorom izvukli vozilo Hitne pomoći.

Lekari su pacijentkinji ukazali pomoć na licu mesta, a zatim je prebačena u kuršumlijsku bolnicu.

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji dr. Uranija Petrović rekla je da to nije prvi put da se zdravstveni radnici nađu u takvoj situaciji, jer Dom zdravlja nema dovoljan broj sanitetskih vozila niti dovoljno zaposlenih u Hitnoj službi.

"Pošto imamo 92 sela na teritoriji opštine Kuršumlija, od kojih je većina na planinskim područjima i veoma udaljena, a samo jedno sanitetsko terensko vozilo, nije ni čudo da se zdravstveni radnici često nađu u ovakvoj situaciji", rekla je Uranija Petrović.

Zdravstveno stanje pacijentkinje, osiguranice beogradskog zavoda, stabilno je i ona se oporavlja u kuršumlijskoj bolnici.

 

Ministe pomozi!

Da je Domu zdravlja u Kuršumliji neophodna pomoć resornog ministartva govori i alarmantan podatak da u Hitnoj medicinskoj službi u Kuršumliji u noćnoj smeni radi samo po jedan vozač i samim tim po jedno sanitetsko vozilo. Često jedino vozilo ode za Prokuplje pa su bolesnici koji pozovu Hitnu pomoć bukvano prepušteni sami sebi na milost i ne milost.

- Nikada se ne zna kome može da zatreba Hitna medicinska pomoć tokom noći, to mogu biti i deca pa su i oni ukoliko je vozilo moralo hitno da preveze bolesnika u prokačku bolnicu ugroženi, kažu u kuršumlijskom Domu zdravlja.

 


#   Prokuplje   Kuršumlija   Uranija Petrović   Dom zdravlja   Hitna pomoć   sletanje   Nevena Vučković   sanitet   zdravstveni radnici
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima