Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Комбиновани модел наставе од понедељка у средњим школама у Нишу и још три града

rssBookmark and Share

Ниш 22.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

У средњим школама на територији Београда, Врњачке Бање, Ниша и Шапца од понедељка, 25. октобра, примењиваће се модел комбиноване наставе, саопштило је Министарство просвете.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се други модел организације образовно-васпитног рада, односно комбинована настава, од понедељка, 25. октобра 2021. године, примењује у средњим школама у Београду, Врњачкој Бањи, Нишу и Шапцу, саопштило је Министарство просвете.

Други модел наставе подразумева да се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

Пре доношења одлуке, за сваку локалну самоуправу разматрани су општа епидемијска ситуација, подаци из надзора о оболевању од ковида 19 код ученика и наставника, као и подаци о утврђеним кластерима оболелих, односно броју група и одељења која су прешла на други и/или трећи модел наставе услед оболевања ученика, наводе из Министарства.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада, који подразумева непосредну наставу у школама.

Током прошле недеље оболела 4.372 детета школског узраста

Према подацима из надзора, преузетим из електронског система "Сервис јавног здравља", које је Министарству просвете доставио Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", од 14. до 20. октобра 2021. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година био је 4.372 (0.57 одсто).

У основним и средњим школама у Србији укупно су 72 (0.18 одсто) одељењa (16 и мање ученика), због најмање три случаја инфекције ученика у одељењу, променила начин организације рада и са непосредне, прешла на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана.

Укупно су 1.003 (2.52 одсто) одељења (17 и више ученика), због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу, променила начин организације рада и са непосредног прешла на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана, а 157 (0.39 одсто) група је из комбинованог модела наставе прешло на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у последњих 10 календарских дана.

Одлуку о евентуалном преласку свих школа на онлајн наставу доноси Кризни штаб. Док не буде донета таква одлука,  Тим за школе ће, као и до сада, донoсити одлуку о моделима наставе у одређеним локалним самопуравама, наведено је у саопштењу Министарства.  


#   Ниш   Институт за јавно здравље   настава   Министарство просвете   средње школе   Коронавирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима