Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Контрола ковид пропусница почиње од суботе, новчано кажњавање од понедељка

Bookmark and Share

21.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Председница Владе Ана Брнабић одржала је састанак са надлежним службама у вези са увођењем ковид пропусница, на коме је одлучено да конторола ковид пропусница почиње од суботе, а новчано кажњавање од понедељка.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

На састанку, којем су присуствовали министри унутрашњих послова и здравља, Александар Вулин и Златибор Лончар и директор Безбедносно информативне агенције Братислав Гашић, разговарано је о начину контроле ковид пропусница, очитавању дигиталних зелених сертификата, спречавању евентуалних злоупотреба и датуму почетка примене ове мере. 

Одлучено је да кажњавање правних и физичких лица почне од понедељка, 25. септембра.  Претходно, у суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем.

"Ова одлука је донета из разлога пружања додатног времена угоститељима, како би пронашли што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид сертификата", наводи се у саопштењу владине Канцеларија за сарадњу са медијима.

Истичу да је циљ увођења ковид пропусница искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана.

Стога се Влада Србије нада да ће се и током два дана викенда грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид пропусница и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана.

"На данашњој седници Владе, у консултацији са Кризним штабом за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, донета је одлука да ће ковид пропусница бити валидна и у случају поседовања на Дигиталном зеленом сертификату и позитивног теста на антитела (IgG), не старијег од три месеца и урађеног у лабораторији у јавној својиним који доказује довољно висок степен заштите у случају прележаног ковида", додаје се у саопштењу.

Подсећају још једном да су ковид пропуснице, тј. контрола зелених сертификата, нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима.

"Та мера, као и вероватно многе остале епидемиолошке мере биће укинуте онога момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво. То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године", наводи се у саопштењу.

У Републици Србији доступне су четири врсте вакцина - кинеска вакцина "Синофарм", руска вакцина "Спутњик В" као и вакцине произвођача "Фајзер" и "Астра Зенека".

Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.

 


#   Ана Брнабић   угоститељски објекат   Коронавирус   ковид пропусница
@anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима