Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кризни штаб заседа данас - неке земље у региону проглашавају крај епидемије

Bookmark and Share

14.06.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 714.891 особе, а забележена су 6.962 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs. Kризни штаб заседа данас у 16.30.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Словенија сутра проглашава крај епидемије, неке мере остају

Словенија је данас потврдила 24 нова случаја короне, што је најнижи број дневно забележен од краја августа прошле године.

Како је пренела агенција СТА, стопа заражавања је само 2,3 одсто, а урађено је нешто преко 1.000 пи-си-ар тестова.

Број хоспитализованих особа данас износи 134, док је њих 42 на интензивној нези.

Две особе су јуче преминуле од последица коронавируса, па сада укупан број смртних случајева у Словенији износи 4.722 од почетка пандемије, показују подаци Националног института за јавно здравље.

Како је пренела агенција Хина, због оваквих резултата Словенија ће сутра прогласити крај епидемије, али ће неке мере ипак остати на снази.

Лончар: Попуштање колико може, нећемо у корист своје штете

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је ситуација у здравственом систему под контролом кад је реч о коронавирусу. 

Лончар је рекао, уочи седнице Кризног штаба, да ће надлежни колико могу изаћи у сусрет у попуштању мера, али да је сигурно да се неће ићи у корист сопствене штете.

"Једна од тема биће и стање у здравственом систему, епидемиолози ће рећи своје виђење, на основу бројки и будите сигурни да ћемо максимално што можемо да изађемо у сусрет - изаћи, али нећемо ићи у корист своје штете, да нам се прерано опуштање не би вратило као бумеранг у виду већег броја заражених", рекао је Лончар новинарима на примопредаји амбулантих возила за здравствене установе у Србију, донације САД.

Лончар је указао да су млади озбиљни преносиоци вируса, а нема довољно вакцинисаних, док су се старији вакцинисали и придржавају се мера.

"Млади то нису најозбиљније схватили. А, ако попуштамо мере, оне ће ићи у корист младих, који су жељни дружења и излазака, и уколико нису вакцинисани, то је стање које може да доведе да у једном третнутку ситуација више не буде под контролом", рекао је Лончар.

Он је још једном апеловао на све, а посебно на младе, да се вакцинишу, јер су вакцине безбедне и помажу, о чему, каже, говори наука и чињенице. 


#   епидемија   Златибор Лончар   привремене мере   Словенија   Коронавирус   ковид вакцина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима