Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЛЕДЕНЕ ПОРУКЕ СА ИСТОКА: Русија притиска Србију због базе у Нишу

rssBookmark and Share

Београд 18.02.2016. И. М. Јаснић,Н. Латковић,М. Пејић, Блиц

Неколико дана по усвајању Закона о сарадњи Србије са НАТО Русија је упозорила Београд да би требало да се држи политике војне неутралности.

Марија Захарова
Марија Захарова

- Уочавамо да Србија развија односе са НАТО. Полазимо од тога да ће се Београд придржавати политике неутралности, што је потврђено одлуком Скупштине Србије - изјавила је агенцији Бета Марија Захарова, портпарол руске дипломатије.

Скупштина Србије ратификовала је Споразум о сарадњи са НАТО који предвиђа слободу кретања и имунитет свим припадницима НАТО.

Како сазнаје „Блиц“, ова ледена порука из Москве није само последица сарадње Србије и НАТО, већ и обнављање притиска да Руско-српски хуманитарни центар у Нишу добије специјални, екстериторијални статус. Особље центра би добило дипломатски имунитет, а Србија изгубила могућност контроле возила и ваздухоплова. Пошто ниједна чланица ЕУ нема такву руску базу на својој територији, Србија би овим чином себе зауставила на европском путу, што не може да дозволи.

- Премијер Вучић је у више наврата, и овде и у Москви, председнику Русије Владимиру Путину то јасно ставио до знања - каже извор „Блица“ из врха власти.

Политички аналитичар из Вашингтона Данијел Сервер за „Блиц“ објашњава компликовану геополитичку ситуацију у којој се Србија налази.

- Врло брзо ће сви суседи Србије бити у НАТО. Каквог смисла ће тада имати да Србија држи руску базу? - каже Сервер.

Према његовом подсећању, САД, када шаље војнике, маринце или авијатичаре да се распореде у страној земљи, увек захтева да задржи јурисдикцију на њима.

- Уколико почине злочин, њима се суди у САД, а не у државама у којима су распоређени, осим ако се САД одрекне свог права да врши јурисдикцију (што се понекад дешава) - рекао је Сервер, додајући да не постоји “имунитет” у смислу заштите од кривичног гоњења.

Све то је, како објашњава, регулисано оним што се назива “Споразум о статусу снага”.

- Заиста не знам шта Руси раде, али не бих био нимало изненађен да инсистирају на нечему блиском имунитету - додао је Север.

Говорећи независно од питања кривичне јурисдикције, Сервер каже да не може да се сети ниједне државе чланице ЕУ која има руске базе на својој територији.

- Уколико је Србија озбиљна по питању придруживања Унији, питам се жели ли и даље да гости Русе на било који начин. Ако је одговор одричан, нема поенте давању никаквог имунитета (или слања државне јурисдикције). Једноставан начин јесте да се одбије руски захтев - објашњава овај амерички аналитичар.

- Видим да премијер Александар Вучић говори о важности НАТО заштите Срба на северу Косова. Београд мора пажљиво да одмери да ли је његова садашња политика балансирања између НАТО/ЕУ и Русије заиста у српском интересу. Једног дана, врло брзо, сви суседи Србије биће у НАТО. Каквог смисла ће тада имати да Србија држи руску базу? Какав ће то утицај имати на комшијске земље? Москва то у Нишу можда назива хуманитарним центром, али сви знамо из скоријих руских бомбардовања болница у Сирији колико је Москва озбиљна према хуманитарним питањима - рекао је Сервер.

Са своје стране Драган Ђукановић, из Центра за спољну политику, наводи да се на помен руске базе у Србији не би могао очекивати благонаклон став ЕУ.

Тиме би Русија ојачала присуство у дубини ЕУ, а Србија се обавезала да политику усклађује са ЕУ.

 

Извор: blic.rs

Коментара: 0


#   Београд   Александар Вучић   НАТО   споразум   Русија   Скупштина Србије   РСХЦ Руски хуманитарни центар   анкета   Марија Захарова     Драган Ђукановић     дипломатски имунитет
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима