Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

LEDENE PORUKE SA ISTOKA: Rusija pritiska Srbiju zbog baze u Nišu

rssBookmark and Share

Beograd 18.02.2016. I. M. Jasnić,N. Latković,M. Pejić, Blic

Nekoliko dana po usvajanju Zakona o saradnji Srbije sa NATO Rusija je upozorila Beograd da bi trebalo da se drži politike vojne neutralnosti.

Marija Zaharova
Marija Zaharova

- Uočavamo da Srbija razvija odnose sa NATO. Polazimo od toga da će se Beograd pridržavati politike neutralnosti, što je potvrđeno odlukom Skupštine Srbije - izjavila je agenciji Beta Marija Zaharova, portparol ruske diplomatije.

Skupština Srbije ratifikovala je Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO.

Kako saznaje „Blic“, ova ledena poruka iz Moskve nije samo posledica saradnje Srbije i NATO, već i obnavljanje pritiska da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu dobije specijalni, eksteritorijalni status. Osoblje centra bi dobilo diplomatski imunitet, a Srbija izgubila mogućnost kontrole vozila i vazduhoplova. Pošto nijedna članica EU nema takvu rusku bazu na svojoj teritoriji, Srbija bi ovim činom sebe zaustavila na evropskom putu, što ne može da dozvoli.

- Premijer Vučić je u više navrata, i ovde i u Moskvi, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu to jasno stavio do znanja - kaže izvor „Blica“ iz vrha vlasti.

Politički analitičar iz Vašingtona Danijel Server za „Blic“ objašnjava komplikovanu geopolitičku situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

- Vrlo brzo će svi susedi Srbije biti u NATO. Kakvog smisla će tada imati da Srbija drži rusku bazu? - kaže Server.

Prema njegovom podsećanju, SAD, kada šalje vojnike, marince ili avijatičare da se rasporede u stranoj zemlji, uvek zahteva da zadrži jurisdikciju na njima.

- Ukoliko počine zločin, njima se sudi u SAD, a ne u državama u kojima su raspoređeni, osim ako se SAD odrekne svog prava da vrši jurisdikciju (što se ponekad dešava) - rekao je Server, dodajući da ne postoji “imunitet” u smislu zaštite od krivičnog gonjenja.

Sve to je, kako objašnjava, regulisano onim što se naziva “Sporazum o statusu snaga”.

- Zaista ne znam šta Rusi rade, ali ne bih bio nimalo iznenađen da insistiraju na nečemu bliskom imunitetu - dodao je Sever.

Govoreći nezavisno od pitanja krivične jurisdikcije, Server kaže da ne može da se seti nijedne države članice EU koja ima ruske baze na svojoj teritoriji.

- Ukoliko je Srbija ozbiljna po pitanju pridruživanja Uniji, pitam se želi li i dalje da gosti Ruse na bilo koji način. Ako je odgovor odričan, nema poente davanju nikakvog imuniteta (ili slanja državne jurisdikcije). Jednostavan način jeste da se odbije ruski zahtev - objašnjava ovaj američki analitičar.

- Vidim da premijer Aleksandar Vučić govori o važnosti NATO zaštite Srba na severu Kosova. Beograd mora pažljivo da odmeri da li je njegova sadašnja politika balansiranja između NATO/EU i Rusije zaista u srpskom interesu. Jednog dana, vrlo brzo, svi susedi Srbije biće u NATO. Kakvog smisla će tada imati da Srbija drži rusku bazu? Kakav će to uticaj imati na komšijske zemlje? Moskva to u Nišu možda naziva humanitarnim centrom, ali svi znamo iz skorijih ruskih bombardovanja bolnica u Siriji koliko je Moskva ozbiljna prema humanitarnim pitanjima - rekao je Server.

Sa svoje strane Dragan Đukanović, iz Centra za spoljnu politiku, navodi da se na pomen ruske baze u Srbiji ne bi mogao očekivati blagonaklon stav EU.

Time bi Rusija ojačala prisustvo u dubini EU, a Srbija se obavezala da politiku usklađuje sa EU.

 

Izvor: blic.rs


#   Beograd   Aleksandar Vučić   NATO   sporazum   Rusija   Skupština Srbije   RSHC Ruski humanitarni centar   anketa   Marija Zaharova     Dragan Đukanović     diplomatski imunitet
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima