Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Летњи Свети Никола - пренос моштију Светог оца Николаја

rssBookmark and Share

Куршумлија 22.05.2021. Јужна Србија Инфо

Српска православна црква данас обележава празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја. Међу многобројним ктиторима базилике Светог Николе у Барију, у којој почивају мошти овог светитеља, било је и неколико владара из династије Немањића. Једна од најстаријих задужбина великог жупана Стефана Немање, манастир Св. Николе, налази се на брду изнад Куршумлије.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Свети никола летњи обележава се  22. маја, када су светитељеве мошти 1087. године пренете из града Мира у Ликији у тада православни Бари у Италији.

Свети Никола се сматра заштитником деце, учених људи, трговаца, морнара, путника уопште.

Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када "пада" данашњи празник, у народу се назива и летњи Свети Никола. То је за многе породице мала слава или преслава.

И данас мошти светог Николе почивају у Барију, сада у истоименој цркви Светог Николе, коју су у његову славу подигли грађани, верујући и поштујући овог чудотворца и исцелитеља.

Међу многобројним ктиторима базилике Светог Николе у Барију, у којој од 9. маја 1087. почивају мошти овог светитеља, било је и неколико владара из династије Немањића, међу њима и родоначелник ове династије Стефан Немања, а потом и његови потомци, Стефан Урош II Милутин и Стефан Урош III.

Према предању, сматра да је свети Никола повратио вид Стефану Дечанском, па је овај српски краљ храм у коме су похрањене мошти Светог Николе окитио сребром и слао богате прилоге за његово опремање.

Свети Никола је помагао сиромашнима, тешио народ и спасавао га од глади. Сматра се заштитником морепловаца и свих путника.

И данас се верује да Свети Никола помаже на мору и сви поморци хришћанске вере га славе као свог заштитника.


#   Куршумлија   СПЦ   хришћанство   Свети Никола   Манастир Свети Никола   Српска слава   Свети Никола летњи
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима