Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Letnji Sveti Nikola - prenos moštiju Svetog oca Nikolaja

rssBookmark and Share

Kuršumlija 22.05.2021. Južna Srbija Info

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja. Među mnogobrojnim ktitorima bazilike Svetog Nikole u Bariju, u kojoj počivaju mošti ovog svetitelja, bilo je i nekoliko vladara iz dinastije Nemanjića. Jedna od najstarijih zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, manastir Sv. Nikole, nalazi se na brdu iznad Kuršumlije.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Sveti nikola letnji obeležava se  22. maja, kada su svetiteljeve mošti 1087. godine prenete iz grada Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari u Italiji.

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom dece, učenih ljudi, trgovaca, mornara, putnika uopšte.

Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada "pada" današnji praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola. To je za mnoge porodice mala slava ili preslava.

I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju, sada u istoimenoj crkvi Svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, verujući i poštujući ovog čudotvorca i iscelitelja.

Među mnogobrojnim ktitorima bazilike Svetog Nikole u Bariju, u kojoj od 9. maja 1087. počivaju mošti ovog svetitelja, bilo je i nekoliko vladara iz dinastije Nemanjića, među njima i rodonačelnik ove dinastije Stefan Nemanja, a potom i njegovi potomci, Stefan Uroš II Milutin i Stefan Uroš III.

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika.

I danas se veruje da Sveti Nikola pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika.


#   Kuršumlija   SPC   hrišćanstvo   Sveti Nikola   Manastir Sveti Nikola   Srpska slava   Sveti Nikola letnji
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima