Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Проширење капацитета аеродрома "Константин Велики": Први путници из нове терминалне зграде крећу на своје летове већ од 1. јула

rssBookmark and Share

Ниш 19.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Данас је, на нишком аеродрому "Константин Велики", свечано потписан уговор који означава почетак једног од најзначајнијих пројеката у модернизацији аеродромске инфраструктуре у Србији. Нова терминална зграда спремна за отварање 1. јула ове године.

Проширење капацитета аеродрома "Константин Велики": Први путници из нове терминалне зграде крећу на своје летове већ од 1. јула

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре заједно са кинеском компанијом "Шандонг" потписало је уговор вредан 16 милиона евра, који ће трансформисати нишки аеродром у савремено чвориште ваздушног саобраћаја.

Према речима министра Горана Весића, радови на приступним саобраћајницама аеродрома ће бити завршени на време, како би нова терминална зграда била спремна за отварање 1. јула ове године.

Директор "Аеродрома Србије", Михајло Здравковић, изјавио је данас да су у току завршни радови, посебно на довођењу енергетске и топловодне мреже до објекта.

"Данас се у овој згради уграђује специфична аеродромска опрема вредна 600 милиона динара. Све то биће готово у току лета, кад се надамо да ће наши нови партнери из 'Шандонг групације' завршити изградњу неопходне инфраструктуре како би зграда могла да прими прве путнике", изјавио је Здравковић.

У склопу овог амбициозног пројекта, кинеска компанија ће изградити 1.976 метара интерне саобраћајнице, око три километра атмосферске канализације, 1.124 метра цеви за фекалну канализацију и 4.800 метара водоводних цеви. Осим тога, аеродром ће бити повезан на градску колекторску мрежу, а додатно ће бити постављено пет пуњача за електрична возила.

Ове промене неће само побољшати инфраструктуру аеродрома, већ ће значајно проширити и његове капацитете. Капацитет робно-царинског терминала ће бити готово удвостручен, са 49 на 103 камиона, док ће број паркинг места бити повећан са 173 на импресивних 580. Осим тога, нова трафо-станица ће бити изграђена како би подржала ову модернизацију.

Уз све техничке иновације, пројектом је предвиђено и уређење око 54.000 квадратних метара од укупног простора од око 80.000 квадратних метара. Нова зелена површина ће бити опремљена модерним заливним системом, а 200 нових садница ће додатно допринети естетици аеродрома.

Овај пројекат не само да ће унапредити искуство путника, већ ће и допринети економском расту региона, отварајући нове могућности за туризам и привлачење инвестиција.

Очекује се да ће модернизовани Аеродром постати кључна тачка повезивања Србије са светом, обезбеђујући ефикаснији и удобнији ваздушни транспорт за све који користе услуге овог аеродрома.

 

 

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Михајло Здравковић   реконструкција   Кина   аеродром Константин Велики   Горан Весић   Шандонг компанија
#GradonacelnicaN @NisAirport @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима