Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На данашњи дан 1944. године ослобођен Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 14.10.2017. Белами портал, Јужна Србија Инфо

На данашњи дан, 14. октобра 1944. године, у поподневним сатима 22. дивизија Народноослободилачког покрета, нападајући немачке трупе са југа, допрла је до центра града и ослободила Ниш од окупатора.

Фото: Белами
Фото: Белами

Том приликом ће, челници Града Ниша, представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Савеза бораца, обележити годишњицу ослобођења полагањем венаца на споменик Ослободиоцима Ниша на Тргу Краља Милана, као и у спомен парку Бубањ.

У нишкој операцији за ослобођење потпуно је потучена елитна немачка Седма Ш дивизија, велики број непријатељских војника је погинуо или је заробљен, а заплењена је велика количина оружја и ратног материјала. Нишку операцију извеле су снаге Народноослободилачке војске Југославије и Бугарске армије уз садејство совјетског ваздухопловства против немачких снага на простору Ниш- Лесковац- Власотинце. Операција је започела 8. октобра 1944. и трајала је 7 дана. Снаге нападача оствариле су знатну бројчану премоћ и пред почетак операције заузеле повољне позиције, и током наступања натерале су немачке јединице на повлачење, опколиле их, разбиле и нанеле им тежак пораз. Ослобођена је долина Јужне Мораве и сва места источно од ње. Савезничке снаге оствариле су на операцијској просторији концентрацију бројно и технички надмоћних снага у односу на осовинске (80 хиљада према 20 хиљада).

Ниш је био један од центара народноослободилачког покрета у другом светском рату. Ниш је током Априлског рата, 9. априла 1941. године, окупирала немачка Једанаеста оклопна дивизија. Немци су у Нишу, августа 1941. године формирали концентрациони логор „Црвени крст“. Кроз тај логор прошло је око 30 хиљада људи с подручја јужне, источне и делимично западне Србије, као и севера Косова и Метохије. Око 12 хиљада заточеника овог логора стрељано је на брду Бубањ. Затвореници логора су 12. фебруара 1942. године голоруки напали стражу и после крваве борбе 108 затвореника је успело да побегне, док су 42 погинула. Ниш је ослобођен 14. октобра 1944. године, у склопу борби вођених током Нишке операције. У граду су се налазили слабији немачки заштитни делови. Око 13 часова, 14. октобра, Десета и Дванаеста српска бригада 22. српске дивизије продрле су у јужни и југоисточни део града, затим су у град продрле Осма српска бригада 22. дивизије и 26. бригада 46. српске дивизије са југа, 23. српска бригада 45. српске дивизије са севера и, у садејству са Првим утврђеним рејоном Црвене армије са севера и бугарском Шестом дивизијом са истока, око 16 сати потпуно овладале градом.

Коментара: 1


#   Ниш   Други светски рат   Споменик ослободиоцима   Дан ослобођења
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    kontraPRO, 16.10.2017.:
    ma da novj oslobodila nis sa bugarima na celu....


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима