Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Након 20 месеци ангажовања Заједничких снага, на граници са Македонијом и Бугарском само полицијске снаге

rssBookmark and Share

Прешево 05.04.2018. Јужна Србија Инфо

После више од 20 месеци ангажовања, Заједничке снаге Војске Србије и МУП, предале су надлежност обезбеђења државне границе ка Бугарској и Македонији Министарству унутрашњих послова.

Након 20 месеци ангажовања Заједничких снага, на граници са Македонијом и Бугарском само полицијске снаге

Заједничке снаге за обезбеђење државне границе формиране су Одлуком Владе Србије 19. јула 2016. године и до данас су онемогућиле илегални прелазак државне границе за више од 23.000 илегалних миграната. У истом периоду, спречена су 154 случаја кријумчарења 2.177 лица. Органима правосуђа приведене су 172 особе, највише из Србије, њих 134, затим 17 држављана Бугарске и други из Пакистана, Авганистана, Ирака, Холандије, Аустрије, Молдавије и Босне и Херцеговине. Надлежни органи одредили су притвор у трајању до 30 дана за 122 особе, а против 39 је поднета кривична пријава у редовном поступку и исти се бране са слободе. За две малолетне особе поднета је прекршајна пријава, а за девет особа је поступак обустављен.

Поверене задатке од стране Владе Србије, спречавање илегалних прелазака миграната на територију Републике Србије, спречавање кријумчарења људи преко државне и привођење правди особа које се баве тим пословима, Заједничке снаге су успешно обављале под командом пет команданта које је овластио председник Републике Србије. Команданти Заједничких снага за обезбеђење државне границе, од њеног формирања до данас су били: генерал-мајор Желимир Глишовић, бригадни генерал Миле Јелић, бригадни генерал Дејан Јанковић, пуковник Владета Балтић и пуковник Саша Недељковић.
 
Заједничке снаге су биле састављене од припадника Војске Србије и Министарства унутрашњих послова. Из јединица Војске, ангажоване су претежно јединице Војне полиције и пешадијске јединице, док су из МУП ангажовани припадници Управе граничне полиције, Жандармерије, Интервентне јединице полиције и друге. У току ангажовања Заједничких снага, помоћ у обезбеђењу државне границе пружила је и Европска унија ангажовањем полицијских службеника из Чешке, Словачке, Словеније, Француске, Мађарске и Аустрије, а Оружане снаге Аустрије донирале су  30 двогледа за ноћно осматрање Заједничким снагама за обезбеђење државне границе.

Заједничке снаге обављале су задатке ангажовањем својих органа, првенствено патрола, заседа и осматрачница, на делу државне границе према Републикама Бугарској и Македонији. У једном мањем делу ангажовања док је постојала реална потреба за тим, снаге су обезбеђивале и део границе према Републици Црној Гори. Осим оваквог, линијског начина обезбеђења границе, Заједничке снаге ангажовале су своје органе по дубини територије, пре свега организовањем контролних пунктова али и спровођењем другачијих контрола комуникација у дубини територије.
 
Комбиновањем линијског и дубинског начина обезбеђења, од самог почетка ангажовања постигнути су изузетни резултати, који се пре свега огледају у броју особа спречених у покушајима илегалног преласка, као и броју осумњичених приведених правди. 


#   Прешево   МУП РС   кривична пријава   Бугарска   Миле Јелић   Желимир Глишовић   прекршајна пријава   граница   Македонија   Војска Србије   Заједничке снаге војске и полиције
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима