Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светосавска академија: Наслеђе Светог Саве један од стубова српског идентитета, културе и опредељења

rssBookmark and Share

Ниш 26.01.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија у организацији Црквене општине Ниш и НЦПД „Бранко“ у четвртак 26. јануара 2024. године у нишком Дому Војске, је одржана Свечана академија уочи празника Светога Саве, првог Архиепископа српског и просветитеља. Велика сала Дома Војске је била попуњена до последњег места.

Фото: В.И.
Фото: В.И.

На самом почетку програма присутне је пригодном уводном беседом поздравио Преосвећени Еписком нишки г. Арсеније.

„Као што историја цивилизације почиње стварањем писма, тако и проветитељским делом Светог Саве бивају постваљени духовни темељи нашег балканског микрокосмоса. И пре Светог Саве наш народ живео је на овим просторима, променило се више династија, али и поред примања словенског писма и ширења хришћанске вере у време Светих Кирила и Методија, али не беше човек који се засита могао назвати просветитељем, док на двору Стефана Немање на свет није дошао трћи син Растко, који се посветио монашком животу, а свој пуни потенцијал Свети Сава показује у улози Архиепископа, радећи на вери, градећи школе и болнице. Наслеђе нашег оца Светог Саве предтставља један од стубова српског идентитета, културе и опредељења“, надахнуто је истакао владика Арсеније.

Потом реч је преузео беседник овогодишње Светосавске академије, Светислав Божић академик, универзитетски професор и композитор, говорећи о значају Светога Саве, значају тадашње Србије, српске историје, културе и јединства.

"Светим Савом смо обожено мудри, добри, али и посвећени и просвећени. Још увек можемо да се пренемо, братски загрлимо и зеемаљску кирију накупцима исплаћујемо нашим мерама и проценама.

Растко је Савом спознао и земљу Србинову посветио и просветлио. То је жељена путања и циљ духовног и материјалног кретања свих нас, сваког Србина и ниње и присно и во вјеки веков. Амин!" беседио је академик Божић.

Након беседе академика Божића, уследио је уметнички програм уз учешће оркестара Копнене Војске Србије из Ниша, НЦПД "Бранко, хора Бословије Св. Кирило и Методије у Нишу, СМУ "Срна", Дечја драмска секција НЦПД "Бранко"….

Програму својим учешћем допринели су и бројни солисти, инструментални извођачи и фолклористи.

Академији су присуствовали командант Копнене војске генерал Милосав Симовић, председник Скупштине Града Ниша Бобан Џунић, градоначелник Лесковца Горан Цветковић, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић, заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић, руководилац Школске управе Предраг Нешовић, декани, професори, представници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова и бројне Нишлије.


#   Ниш   Свети Сава   Нишка епархија   Горан Цветковић   Душица Давидовић   историја   Милосав Симовић   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Светосавска академија   Владика Арсеније
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима