Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одржана Светосавска академија у Нишу - публика и извођачи жељни културних догађаја

rssBookmark and Share

Ниш 26.01.2021. Јужна Србија Инфо

Синоћ је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Арсенија, одржана Светосавска академија у Светосавском дому, при Саборном храму у Нишу, у част Светог Саве, првог српског просветитеља, принца, монаха, књижевника, дипломате и првог Архиепископа аутокефалне Српске православне цркве.

Фото: Вања Кесер
Фото: Вања Кесер

Академија је отворена химном Републике Србије у извођењу хора НЦПД „Бранко” у присуству Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. Арсенија, градоначелнице Ниша Драгане Сотировски, представника градских власти и локалне самоуправе, ректора Универзитета у Нишу господина проф. др Драгана Антића, ректора Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, представника војске, свештенства и грађана Ниша и околине.

Владика Арсеније је у свом поздравном говору, између осталог истакао:,„У личности Светог Саве сабрана је сва култура, сва науку, историја, књижевност нашега народа, а он сам на тај начин постао је збирна именица свих нас заједно, персонофикација свега племенитог и доброг у нашем роду“.

Овогодишњи беседник је био проф. др Милован Братић, декан Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, који је све присутне подсетио на просветитељски и учитељски допринос Светога Саве.

„Као што сам већ на почетку свог обраћања рекао ја долазим са Факултета спорта и физичког васпитања, са институције која у средишту своје струке и науке има човека са својим Богом датим добрима и талентима. Деценијама и вековима смо учени да је у здравом телу здрав дух... Mens Sana in Corpore Sano... да је снага наших мишица предуслов здравом духу... Међутим бројни су примери из врхунског спорта, али и рекреативних активности, у којима се показало да снага духа и истинска вера у Бога даје, рекли бисмо, надчовечанску физичку снагу и моћ. Показало се да је снага духа заправо предуслов здравог тела и највиших физичких постигнућа“, рекао је Братић.

Учесници уметничког дела програма били су НЦПД „Бранко” под диригенстком палицом Саре Цинцаревић, Дечје-омладински црквени хор „Бранко” са диригентом госпођом Јованом Микић, Дечја драмска секција коју је припремила госпођа Сузана Миловановић и по први пут новоосновани црквени оркестар „Бранко“ из Лесковца, који су измамили дуг апалуз присутних званица, којих је ове године било у ограниченом броју, због мера безбедности против пандемије вируса корона..


#   Ниш   Свети Сава   историја   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Светосавска академија   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   Светосавски дом   Владика Арсеније
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима