Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Недостатак породилишта угрожава живот мајки и беба

rssBookmark and Share

Куршумлија 11.06.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

На територији општине Куршумлија од 1976. године затворено је породилиште због чега се све породиље упућују у Здравствени центар у Прокупљу које је удаљено 40 километара, што озбиљно угрожава живот мајки и беба, изјавила је данас Танјугу начелница Гинеколошке службе у Дому Здравља у Куршумљи Мирјана Јанетовић.

Недостатак породилишта угрожава живот мајки и беба

"Ризици су различити, а највећа опасност је да трудница искрвари или да се беба роди пре времена када је неопходно да се одмах реагује и беба смести у инкубатор", казала је Јанетовић.

Она каже да је најтеже и најризичније трудницама из разуђених и удаљених Куршумлијских села до којих, због удаљености и изузетног лошег пута, тешко долазе и кола Хитне помоћи.

Портпарол прокупачке болнице "Др Алекса Савић" Јелена Пантовић каже да се бар пет, шест пута годишње деси да се породиље породе код куће или на путу до болнице у аутомобилима. "Општина Куршумлија је најугроженија јер су села разуђена и неприступачна, због чега труднице често не стижу на време до болнице кад осете прве трудове", рекла је Танјугу Пантовић.

Породилиште у Прокупљу, које покрива ту општину, Куршумлију, Блаце и Житорађе броји свега 50 постеља од којих четири припадају Одељењу интензивне неге, а две постеље Одељењу полуинтензивне неге.

Породилиште при куршумлијском Дому здравља постојало је до 1976. године, а након тога је због неиспуњавања основних критеријума по одлуци Министарства здравља затворено иако је, према речима надлежних, Куршумлији прекопотребно.
 


#   Куршумлија   бебе   Јелена Пантовић   општина Куршумлија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима