Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нова донација нишком аеродрому

rssBookmark and Share

Ниш 29.07.2015.

Аеродром “Константин велики” у Нишу добио је на поклон од аеродрома “Никола Тесла” у Београду рендген уређај за проверу пртљага, чиме је настављена одлична сарадња две српске ваздушне луке.

Нова донација нишком аеродрому

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић најсрдачније се захвалио директорки Директората цивилног ваздухопловства Мирјани Чизмаров и директору аеродрома “Никола Тесла” у Београду Саши Влаисављевићу на урученој донацији нишком аеродрому “Константин Велики”.

“Нашем аеродрому дониран је рендген уређај за контрадиверзиони преглед ручног пртљага који ће повећати безбедност аеродрома, али и допринети да се процедура прегледа пртљага одвија без великих застоја и задржавања путника. Захвални смо аеродрому Никола Тесла који је још једном показао друштвену одговорност и жељу да помогне развој нишке ваздушне луке. Захваљујући ангажованости Директората цивилног ваздухопловства у блиској будућности очекујемо и инсталирање система за сателитско навођење авиона што је међународни стандард у погледу безбедности ваздухоплова. Већ је обезбеђен систем АЛС за земаљско навођење авиона који ће ускоро бити инсталиран на аеродрому. Такође желим да истакнем спремност града да заједно са Директоратом цивилног ваздухопловства конкурише код приступних фондова ЕУ како би се добила средства за набавку неопходне опреме, али и модернизацију аеродромске зграде”, рекао је градоначелник Перишић.

Наведена опрема подразумева рендген уређај за контрадиверзиони преглед ручног пртљага. Важно је нагласити да је Аеродром “Константин Велики” Ниш и до сада, кад је реч о технологији рада и опреми ове службе, испуњавао све неопходне критеријуме по питању обезбеђивања ваздушног саобраћаја. Међутим, донацијом најсавременије опреме која садржи софистициране техничке системе у складу са највишим светским ваздухопловним стандардима из ове области, нишки аеродром има могућност да у домену обезбеђивања додатно појача своје капацитете, пошто ће савремену опрему пратити и нова технологија рада наших служби.

Конкретно, предности новог рендген уређаја су:

Већа продорност генератора рендгена – ово омогућава бољу пројекцију слике на монитору па је јасније какав је садржај ручног пртљага;
Уређај поседује инсталиран ТИП систем за архивирање пројектованих слика сумњивих предмета;
Рад на овом уређају не захтева ручни преглед пртљага од стране оператера по принципу случајног узорка;
Смањује радно оптерећење оператера КД контроле – самим тим утиче на константан квалитет рада оператера.


#   Ниш   донација   Зоран Перишић   аеродром   рентген   аеродром Константин Велики   Никола Тесла   аеродром Никола Тесла
@ProfdrPerisic @NisAirport @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима