Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележен Дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

rssBookmark and Share

Ниш 12.10.2018. Јужна Србија Инфо

Полагањем венаца на споменик Петру Бојовићу преко пута Градске куће и одвањем поште и полагањем венаца у Нишкој тврђави на Спомен-костурницу стрељаним и вешаним учесницима Топличкoг устанка из 1917 године, данас је у Нишу обележен Дан ослобођења града у Првом светском рату 1918. године.

Обележен Дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

У име града венце су положили градоначелник Дарко Булатовић, председник Скупштине Града Раде Рајковић и градска већница Јелена Митровски.

На споменицима посвећеним великом српском војводи и страдалим родољубима током Топличког устанка ,венце су поред  градске положиле и друге бројне делегације нишавског округа, војске, полиције и удружења грађана која се баве неговањем ослободилачких традиција српског народа.

Јединице Прве српске армије под командом прослављеног српског војсковође и војводе Петра Бојовића, 9. октобра 1918. године избиле су у рејон нишког Заплања и горњи Добрич.

Тада су заузели почетни распоред за свеопшти напад на последњу непријатељску линију одбране Ниша.

Паралелно са српском војском наступала је и француска војска. Била је то француска коњичка бригада у саставу коњичке дивизије која је већ била у долини Кутинске реке, на 30 километара од града. У овим, последњим борбама за Ниш, поред војника учествовали су и грађани, чак и жене и деца, гонећи Немце према Пантелејској цркви што је изазивало подсмех. Некада моћну Вилхелмову војску тукле су и Нишлије. Становништво је разоружавало немачке гарнизоне и јединице и пристиглим српским и француским трупама предавало заробљенике и заплењено оружје.


#   Ниш   Дарко Булатовић   први светски рат   Раде Рајковић   Дан ослобођења   Јелена Митровски
@DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима