Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Објављени коначни резултати мале матуре, следи попуњавање листе жеља

Bookmark and Share

02.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Објављени су коначни резултати мале матуре. Средњошколци су их ишчекивали с нестрпљењем, а сада следи попуњавање листе жеља и упис. Помоћник министра просвете Милан Пашић каже за РТС да су мали матуранти урадили више 60 одсто задатака на тестовима, као и да ће због добрих резултата пријемног у већини школа бити потребан који бод више него претходне године.

Објављени коначни резултати мале матуре, следи попуњавање листе жеља

Милан Пашић каже да је било 6.600 приговора, као и да је 93 одсто приговора било упућено првостепеној, а осталих седам одсто другостепеној комисији.

Наводи да су комисије имале задатак да провере да ли су приговори били основани.

"Педесет одсто приговора на првостепеној комисији је одобрено, а 30 одсто на другостепеној", додаје Пашић.

Истиче да су приговори били најчешће из математике, затим из матерњег језика и комбинованог теста.

"Данас су имали могућност да виде бодове, резултати оствареног теста множе се са коефицијентима 0,65 за матерњи језик и математику, а 0,7 за комбиновани тест", објашњава Пашић.

Мале матуранте сада чека попуњавање листе жеља. Пашић истиче да је она могла електронски да се попуни већ од 26. јуна.

"До јуче је негде око 15 одсто ученика, односно њихових родитеља, попунило листу жеља електронски. Сутра могу у школи и у недељу од 8 до 16 часова, а сутра до 15 часова електронски", каже Пашић.

Наглашава да су и поред специфичних околности у којима се одвијала настава у последњих годину дана, похађања наставе од куће, мали матуранти урадили више 60 одсто задатака на тестовима.

"Похваљујемо мале матуранте, вероватно је њихов допринос самосталности и развијања наставе од куће, како да се организују да уче допринео тим резултатима", додаје Пашић.

Наводи да ће ђаци у среду у школама моћи да виде листу жеља, као и да уколико има неких корекција то пријаве.

"У недељу ће изаћи коначна расподела ко је у којој школи. За ученике који имају мање од 50 бодова када се сабере завршни испит и успех не могу да упишу четворогодишње школе, да воде рачуна и не стављају те школе у листу жеља јер им систем аутоматски неће дозволити упис у те школе", наглашава Пашић.

Указао је да ће у већини школа бити повећан број потребних бодова за упис, због добрих резултата пријемног.

"Када попуњавају листе жеља да се води рачуна о подацима информатора који су претходне три године попуњени да додају који бод више када буду правили прорачун, али верујемо да ће сви бити уписани у првом кругу. Ако неко и не буде, остаје други круг који ће бити 12. јула, остаје списак слободних места", истакао је Пашић и додао да прве три жеље упише две трећине генерације.

Коначна расподела на основу листе жеља биће објављена 11. јула, а уписи крећу већ 13. и 14. јула.


#   Мала матура   основци   Министарство просвете   тест
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима