Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почела вежба Платинасти вук 2018

rssBookmark and Share

Бујановац 12.06.2018. Јужна Србија Инфо

Свечаном церемонијом отварања у бази „Југ“данас је почела међународна вежба „Платинасти вук 18“, која ће се реализовати до 22. јуна ове године.

Почела вежба Платинасти вук 2018

На вежби ће учествовати око 500 официра, подофицира и војника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Уједињених Арапских Емирата, Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Румуније, Црне Горе и Србије.

Вежбу је отворио пуковник Слободан Стопа, командант Четврте бригаде копнене војске, уједно официр за планирање вежбе.
 
Пуковник Стопа поздравио је све учеснике вежбе и пожелео пријатан боравак на бази „Југ“ и полигону „Боровац“ и успешно извођење вежбе у наредне две недеље.
 
– Као домаћини, потрудићемо се да вам, кроз посету значајним историјским споменицима представимо Војску Србије и Републику Србију – рекао је пуковник Стопа и поручио да се ова вежба изводи у мултинационалном окружењу, што је одлична прилика  за стицање и размену нових искустава припадника војски партнерских земаља.
 

У вежби која ће се изводити по темама „Тактике, технике и процедуре у мултинационалним операцијама – неубојито оружје“ и „Операција очувања мира“, припадници војски земаља учесница увежбаваће се у употреби несмртоносног оружја, процедурама радњама и поступцима приликом ангажовања у мултинационалним операцијама у међународном окружењу.
 
Вежба има за циљ да унапреди интероперабилност, међусобно разумевање припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.
 
Свечаном отварању вежбе „Платинасти вук 18“ присуствовали су и пуковник Горан Стаменковић из Команде Копнене војске, руководилац вежбе пуковник Слађан Стаменковић, заменик команданта Центра за обуку јединица за мултинационалне операције потпуковник Иван Симоновић и команданти јединица из Бујановца.


 


#   Бујановац   база Југ   Горан Стаменковић   Војска Србије   Платинасти вук вежба
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима