Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У бази "Југ" крај Бујановца почела вежба "Платинасти вук 17" уз присуство Националне гарде Охаја

rssBookmark and Share

Бујановац 12.06.2017. Јужна Србија Инфо

Свечаном церемонијом отварања, данас је у бази „Југ“ почела међународна вежба „Платинасти вук 17“, која ће бити реализована у периоду од 12 до 23. јуна. На вежби ће учествовати око 450 официра, подофицира и војника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Македоније, Црне Горе, Словеније и Србије.

У бази "Југ" крај Бујановца почела вежба "Платинасти вук 17" уз присуство Националне гарде Охаја

Вежбу је отворио пуковник Слободан Стопа, командант Четврте бригаде Копнене војске, уједно официр за планирање вежбе.

Пуковник Стопа поздравио је све учеснике вежбе и пожелео пријатан боравак на бази „Југ“ и полигону „Боровац“ и успешно извођење вежбе у наредне две недеље.

- Као домаћини, потрудићемо се да вам, кроз посету значајним историјским споменицима и Спомен соби Четврте бригаде Копнене војске, представимо Војску Србије и Републику Србију –  рекао је пуковник Стопа и поручио да се ова вежба изводи у мултинационалном окружењу, што је одлична прилика  за стицање и размену нових искустава припадника војски партнерских земаља.
 
У вежби која ће се изводити по темама „Тактике, технике и процедуре у мултинационалним операцијама - неубојито оружје“ и тактичка вежба „Операција очувања мира“, припадници војски земаља учесница увежбаваће се у употреби несмртоносног оружја, процедурама приликом ангажовања у мултинационалним операцијама и радњама и поступцима у међународном окружењу.
 
Вежба има за циљ да унапреди интероперабилност, међусобно разумевање припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Министар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадор САД у Београду Кајл Скот дочекали су јуче, на београдском аеродрому Никола Тесла, 80 припадника Националне гарде Охаја, што је највећи контингент страних оружаних снага који ће учествовати на вежби.
 
Tом приликом Ђорђевић је истакао да је „Платинасти вук 17“, веома битна војна вежба за Србију јер ће допринети јачању оперативних и функционалних способности Војске Србије.
 
Свечаном отварању вежбе „Платинасти вук 17“ присуствовали су и пуковник Горан Стаменковић из Команде Копнене војске, руководилац вежбе пуковник Слађан Стаменковић, командант Центра за обуку јединица за мултинационалне операције потпуковник Бранислав Стевановић и команданти јединица из Бујановца.

Коментара: 0


#   Бујановац   Грчка   САД   база Југ   Црна Гора   Велика Британија   Зоран Ђорђевић   Команда копнене војске Србије   Никола Тесла   Македонија   Мађарска   Босна и Херцеговина   војна вежба   Словенија   Горан Стаменковић   Војска Србије   Национална гарда Охаја   Кајл Скот
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима