Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У бази "Југ" почела вежба „Стена 02“

rssBookmark and Share

Бујановац 19.10.2017 Јужна Србија Инфо

У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ почела је петодневна тактичка вежба „Стена 02“, коју реализује инжињеријска чета опште намене из састава 310. инжињеријског батаљона из Прокупља. Чета је декларисана за учешће у мултинационалним операцијама у оквиру Концепта оперативних способности.

У бази "Југ" почела вежба „Стена 02“

Циљ вежбе је да се провери и оцени достигнути ниво интероперабилности и обучености јединице за извршавање сложених задатака у мултинационалним операцијама.
 
Током тактичке вежбе биће извршена НАТО евалуација „нивоа 1“ према стандардима и процедурама Концепта оперативних способности уз учешће 34 евалуатора Војске Србије, партнерских земаља (Канада, Француска, Ирска, Норвешка, Румунија, САД и Црна Гора), команди здружених снага Напуљ и Брунсум и Команде Копнених снага Измир. На челу евалуаторског тима је француски потпуковник Беноа Естур.
 
Руководилац тактичке вежбе, пуковник Слађан Стаменковић, нагласио је да ће током вежбе декларисана јединица приказати способности и опрему за учешће у мултинационалним операцијама.

– Војници наших декларисаних јединица морају знати и практично примењивати савремене тактике, технике и процедуре Концепта оперативних способности. То подразумева припрему јединица по најсавременијим стандардима, како би могли бити интероперабилни са јединицама партнерских земаља у мултинационалним операцијама. Подсетио бих да 3. бригада Копнене војске припрема за евалуацију и декларисану лаку пешадијску чету из састава 31. пешадијског батаљона из Зајечара, која ће се реализовати наредне седмице на овом истом полигону, заједно са декларисаним водовима из састава 246. батаљона АБХО и Војне полиције. До сада постигнути резултати показују да су наше јединице на високом нивоу обучености и надам се да ће, после предстојећих евалуација, добити сертификат према којем могу стати раме уз раме са јединицама партнерских земаља у будућим мировним операцијама – рекао је пуковник Стаменковић.
 
Припадници инжињеријске чете опште намене, њих 135, на вежби користе инжињеријске машине, наоружање и опрему који су предвиђени за мултинационалнe операцијe.  
 

Коментара: 0


#   Бујановац   НАТО   база Југ   војна вежба  Војска Србије  Инжињеријски батаљон Прокупље
@
[ Додај коментар ]