Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње 8. Међународни фестивал хорске духовне музике “Музички едикт”

rssBookmark and Share

Ниш 01.06.2023. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Са блаословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, од 4. до 7. јуна у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле и на платоу испред Светосавског дома, одржаће се осми по реду, Међународни фестивал духовне музике„Музички едикт“.

Почиње 8. Међународни фестивал хорске духовне музике “Музички едикт”

Конференцији за медије одржаној у Светосавском дому 1. 6. 2023. при Саборној цркви у Нишу су присуствовали, Сара Цинцаревић директор фестивала „Музички едикт“, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, Хаџи Јаков Милутиновић који ће дириговати у завршном делу прве фестивалске вечери, извођењу Бетовенове „Фантазије“ уз учешће хора РТС-а, хора Факултета уметности у Нишу и хора НЦПД „Бранко“ уз Државну филхармонију Републике Северне Македоније (око 200) учесника на бини испред Светосавског дома.

Током четири фестивалске вечери, публика у комплексу Саборне цркве имаће прилику да чује разноврстан музички програм у извођењу седамнаест хорова из дванаест земаља, Србије и иностранства као и домаћина и организатора Нишке црквене певачке дружине “Бранко” (НЦПД “Бранко”).

Хорови из Србије, Шпаније, Италије, Немачке, Палестине, Индије, Румуније, Црне Горе, Ватикана, Републике Српске, Пољске, Северне Македоније представиће извођењем, своју духовну и световну националну традицију.

У  недељу  4.  јуна,  хорови  учесници  ће  заједно  певати  на  Светој  Архијерејској Литургији на празник Силаска Светог Духа на Апостоле у нишком Саборном храму.

Такође, 4. јуна, на крају прве фестивалске вечери, заједничким наступом хора Радио телевизије Србије, хора Факултета уметности у Нишу, хора НЦПД “Бранко” и Државне филхармоније из Северне Македоније-Скопље, биће изведена Фантазија за клавир, хор и оркестар у це-молу оп. 80 Лудвига ван Бетовена.

Поред извођења Бетовенове “Фантазије”, велико интерсовање музичке јавности је изазвао долазак хора “Сикстинске капеле” из Ватикана, као и наступ Епархијског хора калкутских школа из Калкуте у Индији (Англиканска црква).

Посебност овогодишњег фестивала „Музички едикт“ је учешће хорова који изводе духовну музику различитих хришћанских конфесија, римокатоличке, англиканске и православне.

Хор Радио телевизије Србије (РТС), имаће и самосталан наступ другог дана фестивала у нишком Саборном храму.

Последњег дана фестивала, поред домаћина, хора НЦПД „Бранко“ из Ниша, наступиће хор Универзитета у Варшави, Српско црквено пјевачко друштво „Богољубље“ из Добоја-Република Српска, Лесковачка црквена дружина „Бранко“, и са благословом Његовог Блаженства Архиепископа охридског и македонског Г.Г. Стефана, Камерни хор Свети Климент Охридски из Скопља-Северна Македонија.

Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ организује се у циљу промоције Ниша као родног града цара Константина, значајног места на хришћанској карти света, тачке пресека на старом римском путу за Константинопољ, вези између истока и запада. Фестивал се организује у циљу промоције свеукупне културе Републике Србије кроз њен допринос организацији прославе 1700. год. од доношења Миланског едикта на глобалном нивоу.

Фестивал “Музички едикт” као званична градска манифестација је бијеналног карактера, одржава се сваке друге године и за само шеснаест година, издвојио се као један од најпрестижнијих у региону и шире, када је пре свега, реч о духовној музици.

Новинари су након одржане конференције за медије имали прилику да виде клавир из концертне серије „Бехштајн“ Д-282 који је пре неколико дана стигао у Епархију нишку, који ће стајати у Светосавском дому и који ће имати своју „премијеру“ прве вечери на фестивалу „Музички едикт“.

"Фестивал „Музички едикт“, његов сам назив говори којим путем смо кренули, а пут је један једини, да постоји слобода вероисповести људи у читавом свету и да све што дише слави Господа. Зато желимо да угостимо хорске певаче са свих крајева, са свих меридијана и Црквена певачка дружина „Бранко“, као оснивач овог фестивала заједно са Епархијом нишком, то ради дуги период и веома студиозно“, поручила је директор фестивала Сара Цинцаревић и додала да се Фестивал разликује од других, зато то што сви учесници хора „Бранко“ учествују добровољно, волонтерски. Веома смо задовољни зато што смо успели да доведемо хор „Сикстинске капеле“ из Ватикана, који ће наступити треће вечери у пуном саставу од 56 чланова, као и хор из Калакуте у Индији који припада Англиканској цркви", истакла је Цинцаревић.

"Веома сам поносна на ентузијазам организатора, јер овај фестивал издваја Ниш од других градова. Посебно сам пријатно изненађена што је сам Ватикан дао сагласност за наступ хора Сикстинске капеле у нашем граду.

Нама је ових дана потребно више саборности, више жеље да покажемо то заједништво, а захваљујући „Музичком едикту“, не само ове године, већ свих ранијих година, можемо да уживамо у лепоти различитости учесника фестивала. Сви ће они дати допринос „Музичком едикту“, али видећемо по чему смо различити а шта је то што нас спаја. У родном граду цара Константина, после градске славе, фестивал „Музички едикт“ отвора врата многим хоровима, који ће доћи и верујем понети лепе утиске из нашег града“, казала је градоначелница Драгана Сотировски и додала, да ће Град Ниш још више улагати у „Музички едикт“, како би програм био још квалитетнији и масовнији наредних година.

"Фестивал „Музички едикт“ је врста међународне сарадње, али и сарадње музичких институција у нашој земљи. Тако свечано отварање представља сарадњу Нишке црквене певачке дружине „Бранко“, као домаћина, Факултета уметности из Ниша, који поред свог хора доприноси и кроз солисте (цела катедра за соло певања ФУ НИШ), који ће учествовати у извођењу Бетовенове „Фантазије“. Такође, сарађујемо и са музичком продукцијом Радио телевизије Србије (РТС), која ће у овом отварању учествовати кроз хор, а међународна сарадња се успоставља и са Филхармонијом Северне Македоније“, казао је Хаџи Јаков Милутиновић.

У току четири дана трајања фестивала очекује се око 800 гостију-учесника и више хиљада посетилаца.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Македонија   Сара Цинцаревић   Хор Бранко   Музички едикт
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима