Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексиначки ДСС предлаже декларацију о изузимању Алексинца из споразума са НАТО пактом

rssBookmark and Share

Алексинац 01.03.2016.

Одборничка група ДСС предложила је Скупштини општине Алексинац да усвоји Декларацију о изузимању територије општине Алексинац из примене одредби Закона о потврђивању сарадње између Владе Србије и НАТО.

Алексиначки ДСС предлаже декларацију о изузимању Алексинца из споразума са НАТО пактом

Закон о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) који је 12. фебруара 2016.године усвојила Скупштина Републике Србије даје војној организацији НАТО и њеним припадницима посебан статус и посебна права на територији читаве Србије.

Имајући у виду још врло жива сећања становника општине Алексинац на догађаје из 1999. године, када је убијено и рањено неколико десетина наших суграђана, у више наврата уништавани цивилни објекти и јавна инфраструктура, остављене озбиљне последице на физичко и психичко здравље бројних генерација наше деце, тражимо да се, у складу са Уставом и законом, територија општине Алексинац изузме из примена одредаба овог Закона.

 

Текст Декларације:

На основу члана 2, члана 10. и члана 32. у вези са чланом 23. Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС’’ бр. 129/07 и 83/14) и члана 15. Статута општине Алексинац, Скупштина општине Алексинац, на седници од 02.03.2016. године,  доноси

Д Е К Л А Р А Ц И Ј У

I    Проглашава се изузимање територије општине Алексинац из примене одредаба Закона о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) о сарадњи у области логистичке подршке (''Службени гласник РС- Међународни уговори'' бр. 3/16).

II    Општина Алексинац покреће иницијативу пред Народном скупштином Републике Србије за измену Закона о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) о сарадњи у области логистичке подршке (''Службени гласник РС- Међународни уговори'' бр. 3/16) у смислу одредбе из претходног става.

 

О б р а з л о ж е њ е

Закон о локалној самоуправи (''Службени гласник РС’’ бр. 129/07 и 83/14) у члану 2. прописује да је локална самоуправа право грађана да управљају јавним пословима од непосредног, заједничког и општег интереса за локално становништво, непосредно и преко слободно изабраних представника у јединицама локалне самоуправе, као и право и способност органа локалне самоуправе да, у границама закона, уређују послове и управљају јавним пословима који су у њиховој надлежности и од интереса за локално становништво, а чланом 10. истог Закона, прописано је да локална самоуправа ужива правну заштиту у складу с Уставом и законом.

Фото Мића

 Полазећи од чињенице да је Општина Алексинац била жртва НАТО агресије 1999. године и да се људске жртве које је Општина Алексинац поднела не могу заборавити, да су бомбардовањем уништени објекти, инфраструктура и земљиште, Скупштина општине Алексинац, у циљу заштите интереса својих грађана, очувања моралног и људског интегритета, захтева од Народне Скупштине Републике Србије доношење Закона о измени Закона о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) о сарадњи у области логистичке подршке (''Службени гласник РС-Међународни уговори'' бр. 3/16) и проглашавање екстериторијалности Општине Алексинац, као јединице локалне самоуправе, у односу на исти.

 Фото А. Гвозден

Имајући у виду претходно наведено а посебно апсолутни и неограничени карактер Споразума, а полазећи од одредаба Бечке конвенције о уговорном праву („Службени лист СФРЈ-међународни уговори“, бр.30/72), Устава Републике Србије који у члану 2. прописује да сувереност Републике Србије потиче од њених грађана и да ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана, као и Резолуције Народне скпупштине Републике Србије о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије, која у члану 6. утврђује војну неутралност Републике Србије у односу на постојеће војне савезе, Скупштина општине Алексинац, као представник воље грађана општине Алексинац, доноси ову Декларацију.

Алексиначке вести


#   Алексинац   ДСС   НАТО   локална самоуправа   Скупштина општине   Службени гласник   Општина Алексинац
@dsscentar @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима