Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Чедомир Јовановић: Државни удар у Црној Гори Руси спремали у Нишу

rssBookmark and Share

Београд 31.10.2017. Данас

Руско-српски центар у Нишу представља обавештајну платформу за реализацију руских интереса у Србији и региону, који угрожава и нас и наше суседе, и из којег је прошле године покушан државни удар у Црној Гори, као и онај у Македонији...

Фото: Фонет/ Имре Сзабо
Фото: Фонет/ Имре Сзабо

Ово оцењује за Данас Чедомир Јовановић, председник Либерално-демократске партије, одговарајући на питање о томе како види поруке америчког званичника Хојта Брајана Јиа током боравка у званичној посети Србији.

Лидер ЛДП је био на састанку са Јиом заједно са осталим представницима опозиције пре састанка који овај амерички званичник имао са председником Србије. Исход посете Хојта Јиа у највећем делу јавности се тумачи као до сада највећи притисак на Београд, због јасно изнесених ставова о томе да Србија више не може да седи на две столице - на једној где је ЕУ, односно другој где се налази Русија, а негирање аргумената да би Руско-српском центру у Нишу требало доделити дипломатски статус нашло се, судећи по званичном саопштењу из кабинета председника, али и незваничних сазнања објављених у медијима, у фокусу разговора Јиа и Александра Вучића.

Чедомир Јовановић каже за Данас да нема илузија да Вучић не зна да је државни удар у Црној Гори и нестабилност у Македонији планирано у Руско-српском центру у Нишу, као и да нема илузија о томе да постоји способност, како каже, да ми те проблеме самостално решавамо.

- Исход састанка Вучића и Јиа не видим као притисак на власт већ потврду нових околности у којима се свет и Србија тренутно налазе. Став да се више не може седети на две столице је за мене оријентир и било би добро да се и Русија јасно изјасни. Да кажу шта очекују од Србије, као што су Американци јасно рекли - каже Јовановић за наш лист.

Он додаје да су Американци ставили карте на сто и дали Србији могућност да бира.

- Шта Русија хоће од Србије кад то не сме отворено да каже? Не мислим да је ова ситуација изазов само за Вучића. Она тестира и готово читаву политичку сцену. Вучић је већ био лимитиран односом претходних власти, од добро јутро чаршијо на све четири стране, политичке идеје о и Косово и Европа, па до приватизације НИС и руског центра у Нишу, на чије оснивање Вучић није имао нимало утицаја. У свету који се драстично мења више нема места за наша губитничка тактизирања. Чланство у ЕУ зависи, пре свега, од наше способности да стабилизујемо регион, решимо косовску кризу уз спречавање кризе у Босни - сматра Јовановић.

Снежана Чонградин, Данас


#   Београд   САД   Чедомир Јовановић   Русија   РСХЦ Руски хуманитарни центар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима