Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли су притисци оно о чему Вучић "не може да говори"?

Bookmark and Share

Београд 24.07.2016. РТС

Мандатар за састав нове владе Србије Александар Вучић изјавио је да то што још нема владе није последица његовог хира, већ "ствари о којима не може да говори", а што се може "читати" и као потврда спекулација у јавности да је он већ два месеца изложен притисцима светских центара моћи у погледу састава владе.

Фото: Танјуг - архива
Фото: Танјуг - архива

Да то баш тако треба схватити, сматрају и аналитичари, који указују да питање састава српске владе, а то значи и њене даље политике, пре свега на спољнополитичком плану, треба сагледати у контексту актуелних глобалних збивања.

"Јасно је да сукоб између Запада и Русије постаје све интензивнији. Србија је с обзиром на своју централну геополитичку позицију посебно изложена притисцима, који су одавно изашли из строго дипломатских оквира", објашњава за Танјуг професор Владимир Вулетић.

Вулетић претпоставља да управо у том смислу постоје притисци и када је реч о персоналном саставу владе, јер би, како истиче, свака од великих сила желела у новој влади да види "своје" људе, односно људе за које верује да би подржавали њихове интересе у новој влади.

Наводи да је још од почетка сукоба у Украјини, па преко Сирије, најновијих збивања у Турској, све очигледније да улазимо у фазу веома озбиљних сукоба између Запада, пре свега САД и Русије.

Према његовим речима, Балкан је простор на коме ове силе покушавају да стекну стратешку предност и сасвим је очекивано да је притисак на сваку земљу у региону веома снажан.

"Свакој од ових сила било би веома важно да нова влада Србије има не само коректне односе према њој, као што је до сада био случај, већ да се веома отворено стави на њену страну", каже Вулетић.

Професор упозорава да је то веома опасно за Србију.

"Не само због унутрашњих подела, већ и због реалних економских, политичких и безбедносних интереса, недвосмислено опредељивање Србије је веома опасно како за унутрашњу стабилност, тако и за дугорочне интересе наше земље", сматра Вулетић.

Такође, тврди и да су спекулације које су се појављивале у јавности, да би Вучић место премијера заменио местом шефа државе потпуно без основа, не само зато што је сам премијер рекао више пута да га председничка позиција не занима.

"Поново се неке веома озбиљне и важне ствари које се тичу будућности земље интерпретирају на вулгаран дневнополитички начин", напомиње Вулетић и оцењује да је то, такође, део притиска.

Оцењује да Вучић има на уму много тога што је суштински важно за будућност земље.

"Склон сам да досадашње одлагање формирања нове владе читам управо у том светлу", закључио је Вулетић.

Професор и дипломата Иво Висковић не види посебну заинтересованост Запада и Русије за Србију као такву, али такође указује на глобална збивања, те истиче да је стицај околности такав да смо се у сфери њиховог интересовања нашли у контексту њиховог глобалног надметања на ширем простору, не само у Европи, већ и на Блиском и Средњем истоку.

"Ми смо се просто нашли на ветрометини догађаја, који су изван наше моћи и морамо се у тој ситуацији сналазити у складу са најбољим интересима земље", рекао је Висковић за Танјуг.

На Вучићеву данашњу изјаву, посебно ону да "не жели да формира Владу против које би сам био" реаговала је и Демократска странка Србије, која сматра да је премијер први пут јавно потврдио, њима познату чињеницу да је изложен великим спољним притисцима и уценама.

ДСС то сматра значајним, мада недовољним искораком у правцу обавештавања грађана Србије о стварном стању ствари, као и у виђењу те странке, односу САД и ЕУ према Србији.


#   Београд   ДСС   Александар Вучић   Влада Републике Србије   избори 2016   Иво Висковић   Владимир Вулетић
@dsscentar @avucic @Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима