Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дачић: Конститутивна седница крајем недеље или почетком следеће, са СНС-ом следе конкретни разговори

Bookmark and Share

24.07.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да ни посланици ни било ко у Скупштини не сноси одговорност зато што је дуже трајао период утврђивања изборних резултата.

Дачић: Конститутивна седница крајем недеље или почетком следеће, са СНС-ом следе конкретни разговори

Конститутивна сeдница парламента ће бити одржана или крајем недеље или почетком следеће недеље, рекао је Дачић. Догoвор је да у наредном периоду конкретно разговарамо са представницима СНС-а о модалитетима сарадње, истакао је Дачић.

Рок за конституисање новог сазива Скупштине Србије истиче за мање од две недеље - 4. августа. 

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се тај датум рачуна од дана када је РИК усвојио завршни извештај о изборима, то значи да је он 30 дана од тог момента, истиче 4. августа.

Каже да ни посланици ни било ко у Скупштини не сноси одговорност зато што је дуже трајао период утврђивања изборних резултата, избори су се понављали на више изборних места.

"Рокови су такви да је то само још та обавеза коју имам као председник Скупштине - да закажем конститутивну седницу. Имајући то у виду, та седница ће бити одржана или крајем недеље или почетком наредне недеље", рекао је Дачић.

Према његовим речима, тек тада почиње рок за формирање владе, 90 дана од момента конституисања скупштине.

Шта каже Пословник о раду 

"По Пословнику о раду Народне скупштине, заказујем седницу и у припреми те седнице позваћемо поредставнике изборних листа на договор око рада на тој седници, то ће бити у  наредних неколико дана", каже Дачић.

Седницом председава најстарији посланик, то је Владета Јанковић, ако он не може или не жели следећи најстарији посланик је Верољуб Стевановић, подсетио је Дачић.

У председавању му помажу четири најмлађа посланика из четири највеће изборне листе. То су са листе Александра Вучића - Никола Бокан, са листе Маринике Тепић - Павле Грбовић са листе Ивица Дачић - Дубравка Краљ и са листе НАДА - Јелена Богдановић.

Најстарији посланик председава док се не изабере председник Скупштине.

"По закону што се тиче верификације мандата, најмање две трећине посланика је потребно, и то се сматра конституисањем скупштине", појашњава Дачић.

Када ће бити изабран председник скупштине 

Додаје да је конституисање завршено када та тачка прође на дневном реду а то је на самом почетку седнице.

Следећи део седнице је избор председника, потпредседника, генералног секретара.

Одговарајући на питање да ли ће то бити завршено у истом дану Дачић каже да је то питање за политички договор, то је питање за парламентарну већину, да ли ће то већ сада бити донета одлука или ће се сачекати.

Може да се деси и на овој седници, ако постоји договор ко ће то бити и које ће странке чинити парламентарну већину, указује Дачић.

У наредном периоду конкретни разговори са СНС-ом 

Одговарајући на питање да ли је део већине, Дачић је рекао да је лето и да су те теме веома важне за медије па се може прочитати ко ће шта бити у новој влади.

"Као човек са великим искуством знам да оно што се пише у медијима то сигурно неће бити. Када је реч о парламентарној већини имали смо разговоре са председником Републике и заједнички смо изразили велико задовољство због резултата које смо остварили за 10 година заједничке сарадње", напомиње Дачић.

Ти резултати су важни и на државном питању и на међународном и на питању економније и финансија, у том смислу сам као лидер колације СПС-ЈС и Зелени Србије изразио спремност да даље сарађујемо, каже Дачић.

"Заједно смо изразили позитиван став о ономе шта смо радили и начелно смо изразили спремност да на основу заједничких циљева, а не на основу неке рачунице, јер од 2014. године се сарадња није заснивала на томе да ли смо потребни или не, него је важно да постоји политичка стабилност у Србији у том погледу да имамо заједничке политичке циљеве", каже он.

Догoвор је да се у наредном периоду конкретно разговара са представницима СНС-а о модалитетима сарадње, подвукао је Дачић.

"Не желим да учествујем у медијским манипулацијама" 

Све што се пише у новинама да ћу бити на неким функцијама, да је то договорено, није тачано, разговора на ту тему није било, појаснио је Дачић, додајући да се "свашта писало". 

"Председник Вучић и ја разговарамо 100 пута у неколико дана. Имамо државне ствари, био је прердседник Египта, био сам на заједничкој вечери, имамо разне комуникације о државним питањима", каже он.

"Био бих безобразан да говорим о нечему што није тачно. Не желим да учествујем у медијским манипулацијама око свега тога. Био сам на многим фунцкијама, а на свим тим функцијама сам био у договору и у разговору са председником Вучићем. Тако ће бити у наредном периоду, а можда и не. Не бежим од тога. У интересу је Србије да се наша сарадња настави", рекао је Дачић.

Прошли пут нико није очекивао да ћу бити председник парламента, ове године сам обележио 30 година како сам народни посланик, рекао је Дачић.

О рату у Украјини - "нисам ја русофил, ја сам србофил" 

Дачић се осврнуо и на рат у Украјини. "По чему сам био екстремнији од свих других који су о томе причали, понављао сам став са седнице Савета за национаолну безбедност, да ми осуђујемо то што се десило у Украјини и кршење територијалног интегритета Украјине али да не уводимо санкције Русији. Има ли неке разлике, нисам добио гласове зато што сам причао о Русији, нисам ја русофил, ја сам србофил", каже Дачић.

Немам ништа против да се пријатељство наше са Русијом замени пријатељством са САД, Беликом Британијом, Немачком. То пријатељство се не заснива на томе да ће они да гласају за Косово у Савету Европе или у УН, додаје Дачић.

Према његовим речима, онај ко тражи од Србије да прича о свим тим питањима мора да има у виду да ми не причамо о Украјини само, већ причамо о Косову, о нашем територијалном интегритету.

"Апсолутно сам за европске интеграције" 

Што се тиче европских инетеграција, Дачић поставља питање ли је он потписао почетак преговра Србије и одговара: то је било 2014. године, када сам био премијер. Тада смо отпочели наш европски пут.

"Нисам добио гласове због Русије, већ зато што смо ми дефинисали: Вучић председник, Дачић премијер - то је била моја порука", подсећа Дачић.

Јавно сам рекао зашта се боримо, нисмо добили највећи број гласова, ко је добио највећи број гласова тај треба да предложи премијера, ако је то део политичког договра ја сам спреман, није спорно да то место припада СНС-у, истиче он.

Апсолутно сам за европске интеграције, морају бити искрене и коректне према нама, каже он.

"Поступци запада према Србији су ти који гурају Србију ка Русији, нико у Србији не жели да каже - ја нећу у Европу или нећу на Запад, али ако имате ситуацију да вас они терају да се обраћате Русији, Кини и другима за помоћ а они подржавају Косово или рушење РС тиме се наноси штета односима у региону", закључио је Дачић.


#   Ивица Дачић   Скупштина Србије   избори 2022
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима