Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Да ли је продаја земљишта филипинској фирми још једна распродаја имовине?

rssBookmark and Share

Ниш 16.05.2017. Јужна Србија Инфо

"Недавно је потписан Уговор о продаји дела земљишта на локацији „Лозни калем“ у непосредној близини Нишке бање филипинској фирми, за 2 милиона евра. Наводно ће та фирма у наредних 10 година запослити 1250 радника за које ће од Владе Србије добити по 6800 евра по запосленом", једана је од тема са данашње конфернеције ДС-а у Нишу.

ДС Ниш: Да ли је продаја земљишта филипинској фирми још једна распродаја имовине?

Дакле за уложена 2 милиона добиће 8,5 милиона евра?! О каквом економски исплативом потезу се овде ради? Или се можда наставља распродаја имовине града Ниша? Град Ниш расписао је оглас за продају 15 некретнина, међу којима и локал у центру града, чија почетна цена износи више од милион евра, а на јавном надметању за куповину те имовине града које је било 25. априла није било заинтересованих?!Случајно или намерно?!  

У Србији се одувек знало да добар домаћин тежи да своју имовину сачува и увећа, а кад почне да је распродаје, то значи да је он лош домаћин и да ће ускоро бити сиромах.  Лако је расподати имовину а тешко је сачувати.

У време вршења власти Демократске странка за само 4 године, од 2008-2012 године, отворене су фабрике Јура, Схинwон, Бенеттон, направљени су најважнији и најтежи кораци за долазак компаније Јохнсон Елецтриц, отворено низ малих и средњих предузећа. Град је добио више нових булевара, изграђено је 15 нових кружних токова, изграђена једна и реконструисано више основних и средњих школа, изграђено и реконструисано 7 обданишта, 7 здравствених установа и још много значајних инвестиција. За 5 година власти СНС у Нишу, нема никаквих резултата осим афера и распродаје имовине.

И уместо да недавно ојачана канцеларија за локални економски развој привлачи инвеститоре и ради на развоју потенцијала града, градско руководство поред распродаје имовине (градских локала), ради све како би заиста угасило Нишку бању као бању! Уместо аква парка градиће се фабрика у центру  бање! Уместо да се развија туризам у туристичком месту, развијаће се индустрија. Наравно да не треба да нас чуди ако бања и званично  изгуби статус бање. Оваквим потезом ће се то и заиста десити. Оно што је деценијама било понос Ниша и околине, по чему је Ниш постао препознатљив и ван граница наше земље, бања о којој је песма извођена и у међународним организацијама, постаће индустријски центар...

Шта је са другим локацијама о којима градско руководство стално говори да су опремљене и спремне за долазак инвеститора? Зашто се стало са опремањем локација и индустријских зона које је започето у време када је Демократска странка учествовала у власти? Зашто је угашена слободна зона Југ? Шта је са напуштеним објектима ЕИ и МИН? Да ли руководство КЛЕР-а па и Града знају да раде оно што треба или само потписују оно што им се нареди из Београда? Да ли ће Београд одлучивати о имовини Нишлија и Нишлијки? Изгледа да хоће.

Да ли ће коначно, после пет година руководство града, показати способност да захваљујући потенцијалима Ниша, почети да остварује приходе, да ради на унапређењу квалитета живота у Нишу, или ће због своје неспособности распродавати имовину Града?

Ово је први пут у историји не само града Ниша, већ и Србије да се распродајом имовине надокнађује прекомерно трошење средстава из буџета града, да се због зарада превеликог броја функционера распродају локали и земљиште у власништву Града.

  - Демократска странке се оштро противи оваквом потезу власти и тражи да се са имовином грађана поступа домаћински, да се не купује нашим новцем наше земљиште, па да се оно поклања странцима, као и да се Нишкој бањи омогуће услови да се у њој развија туризам а не индустрија, речено је данас у седишту  нишких демократа.


#   Ниш   Београд   ДС   слободна зона   Миодраг Станковић   Канцеларија за локални економски развој   Лозни калем   ИМИ компанија
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима