Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Извршићемо проверу свих диплома у Србији

rssBookmark and Share

31.03.2016. Јужна Србија Инфо

Однос власти према образовању и знању у Србији је јако лош. Доказ за ово су сумњиве дипломе, смањење плата запосленима у образовању, рекао је Саша Поповић, данас на конференцији за новинаре у ГрО ДС у Нишу.

ДС Ниш: Извршићемо проверу свих диплома у Србији

Популистичке теме које пласира премијер као што је нереална идеја дуалног образовања којом смо се балили неколико месеци и сад смо је заборавили и изборни циклуси на две године који онемогућавају суштинску реформу образовног система који је инертан и у коме се промене не могу дести у току двогодишњег мандата.

Демократска странка обећава много одговорнији однос према образовању. Вратићемо плате запосленима у образовању на ниво пре смањења, као и плате у здравству, војсци и полицији. Пензије ће такође бити враћене на ниво пре смањења уз враћање свега што је смањењем одузето.

Извршићемо контролу свих диплома у јавном сектору, промовисати и награђивати знање, стручност и академску честитост, а не политичку припадност.

За младе који дипломирају омогућићемо лакше запошљавање кроз ослобађање од пореза послодавца који запосли ове младе људе или  кроз олакшице за покретање своје прве предузетничке радње. Средња школа ће постати обавезна, ужина за све ученике биће бесплатна као и градски превоз. Такође, сваки ученик основних и средњих школа добиће таблет на коме ће моћи да користи бесплатне електронске уџбенике као што то раде његови вршњаци у технолошки савременим земљама.

 Однос Града према образовању се огледа кроз доскорашње блокаде школа и милионе неисплаћених обавеза према школама. Да неме избора и сада би се видела права слика, али се пред изборе скоро сви рачуни измирују из кредита за текућу ликвидност који се мора вратити до краја године. Уз то три четвртине новца планираног за образовање у 2016. ће отићи на дугове из претходних година, па ће реално у овој години школе располагати са само четвртином предвиђеног и потребног новца. ДС у Нишу зна да су деца и њихово образовање приоритет Града Ниша и у складу са овим и нова градска власт коју ће чинити ДС ће се понашати финансијски одговорно према школама и образовним установама у граду. 

Институције образовања пропадају. Регионални центар за професионални развој запослених у образовању због лошег односа Града не обавља своју функцију у мери у којој је то неопходно. Демократска странка има идеју другачије политику финансирања стручног усавршавања наставника новац за семинаре уместо школама прослеђивати управо Регионалном центру и тиме ојачати ову установу која ће функционисати по европском моделу. Велико нам је задовољство да је коначно постигнут договор који је иницирала Демократска странка у прошлом мандату да наставници из овог дела Србије испит за лиценцу полажу у Регионалном центру уместо да иду у Београд.

Огромни проблеми у дечијем одмаралишту „Дивљана“ су резултат лошег управљања овом установом. Чињеница да се школа у природи за коју је и намењена ова установа не реализује говори односу одговорних према образовању и деци у овом граду. ДС ће  кроз професионални менаџмент и субвенције нишкој деци за боравак у Дивљани успети да овој установи врати праву намену и поново је стави у функцију деце и образовања.

Позивамо грађане да 24. априла изађу на изборе, гласају за Коалицију Ниш, мој град! Демократска странка, СДС, НПС и ЛДП  и омогуће нам да зауставимо суноврат образовања и подигнемо га на ниво на коме мора бити како би било у функцији опоравка и напретка ове земље и свих њених грађана.

 


#   ДС   субвенције   просвета   образовање   градски превоз   средња школа   СДС   градска власт   избори 2016   Коалиција Ниш мој град   Саша Поповић
@demokrate @socdemstranka @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима