Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Много непознаница у вези електронских картица за улазак у вртиће

rssBookmark and Share

07.11.2016. Јужна Србија Инфо

Надлежни у „Пчелици“ су одлучили да на вратима свих вртића у Нишу поставе електронски читач картица, помоћу кога ће деца, родитељи и сви запослени убудуће улазити и излазити, под изговором безбедности, кажу у нишком ДС-у.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Званично образложење за овакав потез је да ће систем евиденције помоћу електронских картица побољшати безбедност деце у вртићима, и довести у ред пословање те установе: доласке на време запослених, као и број оброка за децу.

Грађани који су се обратили ДС-у кажу да су у појединим вртићима родитељи на време обавештени о увођењу електронске евиденције, и да им је тада речено да ће картица коштати 120 динара. Међутим, у већини вртића родитељи су стављени пред свршен чин када им је уручена признаница са цифром од 220 динара коју треба да уплате да би добили картицу.

Такође, постојеће савете родитеља – нико није питао за мишљење поводом увођења електронске евиденције. 

Лоше стране овакве евиденције деце у вртићима су многобројне. Шта уколико неко заборави картицу на путу до вртића или је у неком тренутку изгуби? Да ли то значи да дете неће моћи да борави тог дана у објекту? Да ли ће дете чији је родитељ заборавио картицу, а ипак уђе у вртић (уз помоћ туђе картице) тога дана остати без оброка? Што је незамисливо! 

Нишке демократе  упозоравају на то да електронска евиденција објективно представља још једно поскупљење услуга „Пчелице“, и отвара могућност за могуће злоупотребе. Још увек се није стишала афера око цена и услуга вртића које су наплаћиване више него што је законом одређено. Грађанима није објашњено ни зашто је рачун „Пчелице“ често у блокади, зашто дугује добављачима, зашто директор не измирује обавезе према запосленима за превоз, отпремнине и јубиларне награде. Већ, гле парадокса, сам тужи фирму којом руководи из истог разлога.

Уводи се нешто ново за потребе фирме а то плаћају грађани из већ танких џепова. У име родитеља чија су деца корисници услуга „Пчелице“, и свих грађана, захтевамо да знамо колико је новца потрошено на увођење новог система електронске евиденције.


#   ДС   поскупљење   безбедност   вртићи   Пчелица ПУ   јубиларне награде
@demokrate @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима